Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

USA zažily nejteplejší jaro v historii

12. 6. 2012 | Poslední aktualizace: 00:00 12. 6. 2012 | ms, meteocentrum.cz, NOAA
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nadprůměrně teplé počasí tam panuje už rok USA zažily nejteplejší jaro v historii Zdroj fotografie: 123rf

Spojené státy americké mají za sebou vyjimečné jaro. Ve 31 z celkem 50 států naměřili meteorologové nejteplejší období jara (březen až květen) v historii měření, které tam počalo v roce 1895. Jde o státy ve střední i východní části USA. Ve dalších státech převážně na západě federace sice neměli jaro úplně nejteplejší, ale i tak se většinou zařadilo aspoň mezi deset nejteplejších. Pouze na severozápadě USA, ve státech Washington a Oregon, nebylo jaro nadprůměrně teplé - tam ho měli průměrné.

Extrémně teplý byl v USA především březen (nejteplejší v historii), ale další měsíce zaostaly jen málo - duben byl z historického pohledu na třetím místě a květen na druhém. Navíc USA zaznamenaly teplou i předchozí zimu, lehce nadprůměrný podzim a předtím velmi teplé minulé léto. Pokud bychom vzali v úvahu posledních 12 měsíců (červen 2011 - květen 2012), byl by to jednoznačně nejteplejší nekalendářní rok v historii...

Americké počasí během posledního roku zlomilo obrovské množství teplotních rekordů, z nichž některé naprosto vybočují ze všeho, co se dosud odehrálo. Tak třeba průměrná teplota v St. Louis ve středu USA od začátku tohoto roku do konce května činí 55 °Fahreheita. Nikdy předtím v tomto období nečinila více než 52 °F a téměř vždy se vejde do rozmezí 43-51 °F. Přestože teploty výrazně vybočují z dosavadních zvyklostí, z hlediska množství srážek jsou na tom USA v posledních měsících relativně normálně (zde se ale situace liší stát od státu, některé suchem trpí, jiné mají vláhy i nadbytek).



Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024
V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024