Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na řadě míst od pondělí napršelo i přes polovinu běžného květnového množství srážek

7. 5. 2024 | Poslední aktualizace: 19:00 7. 5. 2024 | Jáchym Rogner, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Během pondělí zasáhly velkou část našeho území silné bouřky s kroupami a vydatnými srážkami. Na jihu Čech se dokonce zřejmě vyskytlo slabé tornádo. Na řadě míst od pondělí napršelo i přes polovinu běžného květnového množství srážek Zdroj fotografie: 123rf

Pondělní den byl z hlediska počasí velmi dynamický, odpoledne se tvořily na jihu Čech a Moravy časté přeháňky a bouřky, které byly na řadě míst i velmi silné. Například ve Žďáru nad Sázavou napadlo při bouřce velké množství krup a ulice přechodně zatopila voda.

Bouřky se často pohybovaly pomalu a umožnily tak velké úhrny srážek za krátkou dobu. Na některých stanicích napršelo v bouřkách i přes 30 mm. Na Českobudějovicku se dokonce vyskytl jev, který by mohl být slabým tornádem, vše se ale bude ještě prověřovat.

Hlavní pole srážek dorazilo během pozdního večera z Německa, které přinášelo zejména na jihozápad Čech velmi vydatné srážky. Nejvíce napršelo do úterního rána na stanici Kocelovice v Plzeňském kraji a to 60,6 mm. To je již hodnota dosahující bezmála průměru srážek za celý květen.

Naopak jen velmi málo srážek se objevilo na severu Čech, kde během dneška bylo přechodně i oblačno až polojasno. Aktuální srážky tak velmi pomohly zejména zemědělcům na jihu Čech, kde se na některých místech vyskytovalo výrazné sucho. Následující týden by již měl být jen s minimem srážek a na delší dobu se tak zřejmě jedná o poslední srážkově bohatější období.



Četné srážky očekáváme i v příštím týdnu

Četné srážky očekáváme i v příštím týdnu

Převážná většina srážek bude padat ve formě přeháněk. Ty ovšem mohou být lokálně i poměrně dost intenzivní. Teploty čekáme na průměrných hodnotách, převážně mezi 20 a 25 stupni, při dešti nižších.

19. 5. 2024
V sobotu se v Česku objevilo i tornádo

V sobotu se v Česku objevilo i tornádo

Během pátku i soboty se v Česku objevovaly vydatní srážky i silnější přeháňky. Zalitá je celá republika. U jedné z přeháněk poblíž Ústí nad Labem vzniklo v sobotu odpoledne i slabší tornádo.

19. 5. 2024