Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V sobotu se v Česku objevilo i tornádo

19. 5. 2024 | Poslední aktualizace: 02:52 19. 5. 2024 | Martin Štros, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Během pátku i soboty se v Česku objevovaly vydatné srážky i silnější přeháňky. Zalitá je celá republika. U jedné z přeháněk poblíž Ústí nad Labem vzniklo v sobotu odpoledne i slabší tornádo. V sobotu se v Česku objevilo i tornádo Zdroj fotografie: 123rf

Celá republika je v těchto dnech pod vydatnou přírodní zálivkou, na nejdeštivějších místech v různých oblastech republiky naměřili za pátek a sobotu okolo 25 mm srážek a to i v níže položených oblastech. Výjimku představoval úplný sever Čech, konkrétně Frýdlantský výběžek, kde trochu překvapivě nepršelo v těchto dvou dnech vůbec a předtím zde slabě pršelo ve čtvrtek. Díky tomu, že srážky postupují od jihu až jihozápadu je tento jinak poměrně deštivý region ve srážkovém stínu Ještědského hřbetu. 

Nejzajímavější událostí se stalo hlášené tornádo z oblasti východně od Ústí nad Labem, zhruba okolo 16:40. U obce Vintířov ho zachytili i amatérské záběry některých lidí. Jakkoliv nebezpečně tento jev zní, nezpůsobil nijak závratné škody, ne větší než při obvyklém silném větru. Šlo o tornádo slabší intenzity. V dřívějších dobách by nejspíš uniklo pozornosti meteorologů. Dnes je téměř každá vybaven telefonem s fotoaparátem schopným tvořit videa, a proto je takových tornád dnech zdánlivě více než dřív - zkrátka jsou více zaznamenávána.

Během pátku i soboty s objevovaly bouřky, ale úhrny srážek při bouřkách nedosahovaly ani zdaleka extrémních hodnot, jaké zaznamenáváme běžně v letním období. Ostatně, nenahrávaly tomu ani teplot, které zůstávají jarní a nikoliv ještě letní. Ty denní se v soboty pohybovaly okolo 20 °C. Bouřky a četné srážky očekáváme ještě i v neděli, ale ani ta by neměla přinést nějaké extrémy. V pondělí si dají srážky trochu přestávku, s dalšími dešti počítáme v úterý odpoledne a večer...



Máme za sebou velmi deštivý přelom května a června

Máme za sebou velmi deštivý přelom května a června

Tlaková níže nad Německem od pátečního dne ovlivňuje naše území a od včerejšího dne tak nad naším územím vydatně prší, ještě i nedělní den bude ve znamení častých a někde i vydatných srážek.

1. 6. 2024
Indii sužuje extrémní vlna veder

Indii sužuje extrémní vlna veder

Části Indie a Pákistánu v posledních dnech sužují extrémně vysoké teploty, které na některých místech přesahují i 50 °C a způsobují řadě lidí vážné zdravotní problémy.

31. 5. 2024