Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Globální teplota vzduchu je už rok mimořádně vysoká

17. 5. 2024 | Poslední aktualizace: 14:06 17. 5. 2024 | Martin Štros, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Duben byl již jedenáctým měsícem v řadě, kdy maximální denní teplota překročila dosavadní naměřený rekord. Regionální rozdíly jsme však zaznamenali značné, někde bylo i chladněji, než je normál. Globální teplota vzduchu je už rok mimořádně vysoká Zdroj fotografie: 123rf.com

Dle měření americké NOAA se průměrná teplota ve světě v dubnu 2024 nacházela 1,32 °C nad průměrem 20. století. Jednalo se o nejvyšší dosud naměřenou odchylku za 175 let, po které se teplota měří, předchozí rekord pocházel z roku 2020 a byl překonán o 0,18 °C. Zdánlivě to není mnoho, ale v případě globální teploty jde o významnou hodnotu. Ta se totiž mezi jednotlivými roky liší jen o nižší desetiny stupně. Jelikož studené a teplé počasí v určitých regionech se vzájemně kompenzuje, je globální teplota prakticky "stále stejná" a mění se jen nepatrně. Dlouhodobě ji ovšem zvedá celkové oteplování klimatu.

Vlastně už rok je globální teplota dočasně zvýšená v důsledku loňského rozvinutí jevu El Niňo. Ten sice letos už nepanuje, ale v teplotě vzduchu existuje určitá setrvačnost. Uvidíme, jak dlouho ještě vydrží a zda i květen překoná rekord. A zda se jako rekordně teplý ukáže i rok 2024. Zatím si za období leden až duben prvenství drží, ale očekáváme, že druhá půlka roku 2024 by už měla být chladnější než v roce 2023. Záleží, zda se El Niňo překlopí do opačného extrému, tedy jevu La Ňiňa, nebo jen zůstanou neutrální podmínky.

V dubnu jsme zaznamenali značné teplotní odchylky mezi jednotlivými regiony. Rekordně teplé byly rovníkové oblasti, ale také region na pomezí Evropy a Asie (Turecko, západ Ruska) nebo třeba sever Kanady. Některé oblasti však byly teplotě podprůměrné, což se týkalo zejména Antarktidy a z blíže položených regionů pak severní Evropy. Tam se v dubnu ještě potýkali s mrazy. Studená byla v dubnu také Austrálie. 




Indii sužuje extrémní vlna veder

Indii sužuje extrémní vlna veder

Části Indie a Pákistánu v posledních dnech sužují extrémně vysoké teploty, které na některých místech přesahují i 50 °C a způsobují řadě lidí vážné zdravotní problémy.

31. 5. 2024
Závěr týdne bude velmi deštivý, chladno by ale být nemělo

Závěr týdne bude velmi deštivý, chladno by ale být nemělo

Během pátečního dne začne naše území ovlivňovat výrazná tlaková níže nad Itálií, která k nám bude posílat vlhký vzduch spolu s vydatnými a trvalými srážkami.

30. 5. 2024