Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V noci na pátek může mráz poškodit kvetoucí stromy

7. 3. 2024 | Poslední aktualizace: 15:58 7. 3. 2024 | Dominik Novotný, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Chladnější ráz počasí ve spojitosti s vyjasněním zapříčiní, že teploty se budou dostávat pod bod mrazu. Vzhledem k předčasně nastupujícímu vegetačnímu období hrozí poškození kvetoucích stromů. Situace bude nejvážnější v oblasti středních Čech. V noci na pátek může mráz poškodit kvetoucí stromy Zdroj fotografie: 123rf.com

Tři faktory ohrožují kvetoucí stromy  chladnější ráz počasí, vysoká pravděpodobnost vyjasnění a možnost uklidnění větru. Teploty z těchto důvodů mohou v noci ze čtvrtka (7. 3.) na pátek (8. 3.) klesat poměrně výrazně pod bod mrazu. 

Vzhledem k tomu, že již začínají kvést ovocné stromy (např. meruňky), riziko jejich ohrožení výrazně stoupá. Nejhorší situace se očekává ve středních, a částečně v severních, Čechách. Konkrétně se jedná o oblasti Polabí, dolní Poohří, samotnou Prahu, případně Orlickou tabuli (Pardubice, Hradec Králové) i jiné níže položené oblasti.

V reakci na to byla vydána výstraha ČHMÚ před mrazem ve vegetačním období. Výstraha platí od čtvrteční 23. hodiny do 7. hodiny ranní v pátek. Ve 2 metrech nad zemí teploty budou klesat na -1 až -5 °C, při zemi lokálně i níže. Riziko lze snížit poměrně problematicky, nicméně v individuálních případech lze použít ochranné přípravky proti promrznutí.

Naopak v důsledku vysoké šance na přítomnost nízké oblačnosti a větru na jižní Moravě se v tomto regionu pokles teploty pod bod mrazu neočekává. Mrazy se mohou vyskytovat i v jiných oblastech mimo výstrahu, jejich důsledky však nebudou tak destruktivní. 

Situaci v 6. hodin ráno v pátek 8. 3. ukazuje výstup z naši předpovědi:

Mráz ráno 8. 3.



Aktivita klíšťat je mimořádná

Aktivita klíšťat je mimořádná

Aktivita klíšťat je vzhledem k příhodnému počasí mimořádná. V úterý a ve středu očekáváme pátý stupeň z pětistupňové škály na většině území Česka. Silné je také zastoupení pylů v ovzduší.

13. 5. 2024
Druhá polovina týdne bude ve znamení častějších srážek

Druhá polovina týdne bude ve znamení častějších srážek

V úterý a ve středu se budou teploty většinou blížit k 25 °C a bude panovat méně oblaků. Od čtvrtka se nad naše území přesune brázda nízkého tlaku vzduchu, která bude postupně zesilovat. Zesílí i vítr.

13. 5. 2024