Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Nejteplejší únor v dějinách - výjimka, nebo nový trend?

1. 3. 2024 | Poslední aktualizace: 21:18 1. 3. 2024 | Martin Štros, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Mimořádně nadprůměrné teplo začalo už v závěru ledna. Nadpoloviční většina únorových dní pak přinesla teploty nad 10 °C. To je zcela mimo dosavadní zkušenosti. Ukazuje to novou podobu českých zim, nebo šlo spíše o dílo náhody? Nejteplejší únor v dějinách - výjimka, nebo nový trend? Zdroj fotografie: meteocentrum.cz

Na obrázcích našich stolních i nástěnných kalendářů jsme se mohli během února nejspíš kochat zasněženou zimní krajinou. Tu jsme však za okny během celého měsíce reálně vůbec nezahlédli a to dokonce ani v podhorských a níže položených horských oblastech. Denní teploty se po celý měsíc pohybovaly okolo +10 °C, plus mínus pět stupňů od tohoto rozmezí. Celková průměrná teplota v Česku (tedy včetně nočních teplot a hor) činila 5,7 °C a byla tak o 6 °C vyšší než je dlouhodobý normál. 

Jednalo se o historicky nejteplejší únor v Česku, a rekord byl překonán opravdu výrazně, o 2 stupně. V únoru nebyly zaznamenány nějak extrémně vysoké teploty, výjimečnost spočívá v tom, že teplé počasí přetrvávalo bez přerušení celý měsíc. Průměrná teplota byla výrazně vyšší dokonce i než březnový normál, jen 4 březnové měsíce byly v historii teplejší než letošní únor! První polovina měsíce se od normálu odchylovala více než ta druhá, protože teploty byly stabilní, ale průměr je ve druhé půlce měsíce už vyšší.

Jako meteorologové konstatujeme, že takto teplý únor je především souhrou náhodných okolností a neznamená to, že by se oteplování klimatu natolik rozjelo, že takhle teplé konce zimy nás bude čekat trvale. Průměrné teploty se samozřejmě zvyšují, ale jen pozvolna a ještě nás čekají v dalších letech únory mrazivé a zasněžené. Ostatně letošní zima byla ve své první poloviny poměrně studená; v prosinci přišly přívaly sněhu a v lednu zase tuhé holomrazy. 

Zima jako celek tak sice byla teplotně nadprůměrná, nicméně na rozdíl od samotného února nebyla rekordní. Výrazně nadprůměrné bylo množství srážek jak v celé zimě, tak i během samotného února. I když tedy únor zůstal téměř bez sněhu, tak sucho by v dohledné době hrozit nemělo, půda je  vodou dobře nasycena a stavy řek i podzemních pramenů ve výtečné kondici. Uvidíme, co přinese další průběh jara.



V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024
Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

V novém týdnu bude pokračovat teplé a slunečné počasí. Až od čtvrtka se přidá více oblačností, přeháněk nebo i bouřek. Mimo to bude po celý týden lokálně foukat silnější vítr.

28. 4. 2024