Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Úterý překonávalo na Moravě a ve Slezsku rekordy

28. 2. 2024 | Poslední aktualizace: 14:49 28. 2. 2024 | Jáchym Rogner, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Zatímco na Moravě a ve Slezsku v úterý dominovalo jarní počasí, v Čechách bylo často mlhavo nebo zataženo nízkou oblačností, která se jen velmi neochotně během odpoledne protrhávala. Úterý překonávalo na Moravě a ve Slezsku rekordy Zdroj fotografie: 123rf

Nejteplejším místem Česka byl včera východní cíp Slezska, kde v Karviné vystoupila teplota až na 18,7 °C. Druhou nejvyšší teplotu naměřili v nedaleké Ropici a to 17,8 °C. Stanice Ropice je známá jako stanice s nejpozdějším letním dnem v Česku a vysoké teploty se této lokalitě nevyhnuly ani tentokrát.

Většina rekordů z 27.února pochází z roku 1998, kdy také dominovalo po většinu února velmi teplé jarní počasí. V půlce března ale tehdy přišlo výrazné ochlazení a je otázkou, zdali tomu tak nebude i letos.

V Čechách bylo včera často jen pár stupňů nad bodem mrazu. Například v Aši na samém západu republiky teplota nevystoupila nad 3 °C. Pozitivem tak je, že se díky tomu částečně zpomalí brzký vývoj vegetace.

Ještě dnes jsou často výrazné teplotní rozdíly mezi západem a východem republiky, během následujících dní by se ale měly rozdíly smazávat, tím jak bude ubývat míst s mlhami a nízkou oblačností.



V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024
Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

V novém týdnu bude pokračovat teplé a slunečné počasí. Až od čtvrtka se přidá více oblačností, přeháněk nebo i bouřek. Mimo to bude po celý týden lokálně foukat silnější vítr.

28. 4. 2024