Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Bouřky zase na pořadu dne

1. 8. 2012 | Poslední aktualizace: 00:00 1. 8. 2012 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Vydána je výstraha hlavně na čtvrteční odpoledne a noc na pátek. Bouřky zase na pořadu dne Zdroj fotografie: 123rf

Od pondělí žije naše země v meteorologickém klidu a pokoji. Teploty se do středy udržovaly pod tropickou třicítkou a hlavně se neobjevují žádné bouřky ani s tím související jevy. Tahle pohodička se ovšem chýlí ke konci, druhá polovina tohoto týdne už bude značně živější. A ČHMÚ už spustil pomyslné sirény, když vydal výstrahu na bouřky.

Výstraha platí na čtvrteční odpoledne, večer a noc na pátek. Ne všude se bude třeba bát celou dobu. Předpokládáme, že jako první se bouřky vytvoří odpoledne v západní polovině Čech, tyto se s večerem budou rozpadat. V noci na pátek se ale z Bavorska k nám nasune druhá vlna, ta zasáhne zejména pás od jižních Čech po Krkonoše, západ už by měl být vynechán. Během noci se bouřky přesunou nad oblast Českomoravské vrchoviny, a pak se asi rozpadnou. V pátek se nové objeví na Moravě.

Dobrou zprávou je, že předpokládané bouřky by neměly být tak intenzivní jako ty, co jsme prožili o posledním víkendu. Čtvrteční i páteční by neměly přinést více než 30 mm z jedné bouřky. I to ale může zanechat škody na majetku. V sobotu bychom si měli užít zase klidnějšího dne, i když na jihu Čech se bouřky budou vyskytovat zřejmě znovu. V neděli se bouřková činnost obnoví zase na většině území Česka. Budou souviset se studenou frontou, která poté Česko přejde hlavně v pondělí.



V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024
Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

V novém týdnu bude pokračovat teplé a slunečné počasí. Až od čtvrtka se přidá více oblačností, přeháněk nebo i bouřek. Mimo to bude po celý týden lokálně foukat silnější vítr.

28. 4. 2024