Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Odpoledne nás začne od západu přecházet fronta

28. 7. 2012 | Poslední aktualizace: 00:00 28. 7. 2012 | ČHMÚ, MP, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Přinese bouřky, místy i s kroupami. Odpoledne nás začne od západu přecházet fronta Zdroj fotografie: 123rf

Přes západní Evropu velmi zvolna postupuje směrem k východu studená fronta. Ta začne během odpoledne ovlivňovat počasí v Čechách, večer a v noci dorazí také na Moravu a do Slezska.

Na frontě se kromě přeháněk objeví také bouřky, které budou místy doprovázené přívalovými srážkami. Jejich intenzita se předpokládá až kolem 50 mm za období 1 až 6 hodin. Ojediněle se také setkáme s kroupami a nárazy větru kolem 20 m/s (72 km/h). V Krkonoších, Orlických horách, na Šumavě a v Novohradských horách v místech vyššího nasycení povodí nelze vyloučit krátkodobé překročení 1. stupně povodňové aktivity.

Ke zmírnění následků jevů spojených s přechodem fronty doporučujeme zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně položené předměty, jako např. zahradní nábytek, slunečníky atd. Automobily, pokud možno, parkujte v zastřešených stáních. V oblastech zasažených přívalovými srážkami můžeme očekávat prudký odtok vody ze svahů a zatopení níže položených míst, sklepů apod.



Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Teploty vzduchu se šplhaly v první polovině dubna až k tropické třicítce, aby se následně objevily noční mrazy. V závěru měsíce se zase vrátilo "léto". Teplotní vývoj zcela vybočil z normálu.

2. 5. 2024
Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024