Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Červnové globální teploty čtvrté nejvyšší

23. 7. 2012 | Poslední aktualizace: 00:00 23. 7. 2012 | NOAA, MP, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nad pevninou dokonce úplně nejvyšší. Červnové globální teploty čtvrté nejvyšší Zdroj fotografie: 123rf

Kombinovaná globální teplota nad pevninou i oceány byla za letošní červen o 0,63 °C vyšší, než udává průměr pro 20. století. Ten byl vypočten na teplotu 15,5 °C. Na základě těchto výpočtů se proto letošní červen řadí na čtvrté místo od roku 1880, co se teploty tohoto měsíce týká.

Průměrná kombinovaná globální teplota pro severní polokouli byla dokonce úplně nejvyšší za celou dobu pozorování. Byla oproti průměru o 1,3 °C vyšší. Na první místo se také zařadila průměrná teplota nad pevninou, která převýšila dlouhodobý průměr o 1,07 °C.

Ve východním rovníkovém Pacifiku během června převládaly neutrální podmínky ENSO a rostly také teploty oceánů. Celková globální teplota vzduchu nad oceány byla označena jako desátá nejvyšší v historii. Globální teploty budou i nadále sledovány, aby se dal jednoznačně určit jejich trend.



Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Teploty vzduchu se šplhaly v první polovině dubna až k tropické třicítce, aby se následně objevily noční mrazy. V závěru měsíce se zase vrátilo "léto". Teplotní vývoj zcela vybočil z normálu.

2. 5. 2024
Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024