Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Ve vesmíru je další družice MSG

13. 7. 2012 | Poslední aktualizace: 00:00 13. 7. 2012 | ČHMÚ, MP, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Jedná se již o třetí družici této generace. Ve vesmíru je další družice MSG Zdroj fotografie: 123rf

Na oběžnou dráhu Země byla 5. července vyslána družice MSG-3. Start proběhl na evropském kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně. Družice patří Evropské organizaci pro využití meteorologických družic (EUMETSAT) a vynesla ji na oběžnou dráhu raketa Ariane-5.

Až dosáhne družice geostacionární dráhy a proběhne její základní oživení, bude následovat postupné zprovoznění přístrojů a jejich testování. Během něj se pořídí několik zkušebních snímků. Poté bude následovat přibližně čtyřměsíční období důkladného testování všech přístrojů a řídících jednotek družice.

Plně operativního provozu by družice měla být schopna koncem letošního roku. MSG-3 bude po plném zprovoznění přejmenována na Meteosat-10, patří do současné druhé generace družic Meteosat. Již nyní se připravuje třetí generace družic Meteosat, MTG (Meteosat Third Generation), start první z nich je plánován na polovinu roku 2018.



V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024
Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

V novém týdnu bude pokračovat teplé a slunečné počasí. Až od čtvrtka se přidá více oblačností, přeháněk nebo i bouřek. Mimo to bude po celý týden lokálně foukat silnější vítr.

28. 4. 2024