Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Teploty blízko 25 °C budou pokračovat

8. 6. 2023 | Poslední aktualizace: 09:00 8. 6. 2023 | Martin Štros, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Většina dnů nabídne lokální přeháňky. Teploty blízko 25 °C budou pokračovat Zdroj fotografie: 123rf

Výhled počasí na příštích zhruba deset dní je docela nudný - ve střední Evropě už se prosadilo typické letní proudění vzduchu, kdy se příliš nemění teploty. Předpokládáme, že je před námi období s teplotami kolem normálu, což znamená v první polovině června maxima mezi 20 a 25 °C, postupně spíše blíže k 25 °C. V mělkém tlakovém poli se bude dařit lokálním přeháňkám a bouřkám, ale nečekáme trvalý déšť. 

Opravdu je předpověď na celých dalších deset dní až tak jednoduchá? To zase ne. Pravděpodobnost výskytu přeháněk se každý den bude trochu lišit v závislosti na aktuálním stavu atmosféry. Místy se mohou přeháňky projevit i silnějším deštěm a bouřkou - třeba v úterý i ve středu se objevily na jihu Čech srážkové úhrny i přes 30 mm. Tak tomu bude i v dalším období. Větší část území zůstane každý den naopak bez srážek. Přesná lokalizace výskytu přeháněk je obtížná a už vůbec není možná na více dní dopředu. 

Teplotně očekáváme sice stabilitu, ale na začátek příštího týdne přece jen modely naznačují dočasný pokles teplot o několik stupňů, tedy blíže ke 20 °C. Ochlazení čekáme spíš krátké. Příchod tropických teplot kolem 30 °C zatím vůbec není na pořadu dne, i když by nás to v červnu už vůbec nepřekvapilo. Zkrátka, před námi je klidné a teplotně průměrné počasí. Takový pohodový začátek léta, okořeněný nějakou občasnou bouřkou, naštěstí zatím ne bouřkou ničivou.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024