Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Vydatný déšť po delší době zažehnal sucho

6. 6. 2023 | Poslední aktualizace: 15:19 6. 6. 2023 | Martin Štros, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na některých místech nepršelo skoro tři týdny Vydatný déšť po delší době zažehnal sucho Zdroj fotografie: 123rf

V pondělí se nad Česko nasunuly vydatné a trvalé srážky, které zasáhly celou republiku a přetrvaly i do úterý. Jejich intenzita byla hodně rozmanitá, nejvíce napršelo v oblasti Středočeského kraje a části Jihočeského. Trochu překvapivě a nezvykle nejvíce naměřili v Praze a bezprostředním okolí (spíše západně od Prahy), kde se jednalo o více než 30 mm za 24 hodin. Na stanici Karlov se jednalo dokonce o 42 mm. 

Další místa, kde hodně napršelo, se nacházela v Pošumaví a na Plzeňslém kraji. Na druhou stranu, téměř žádné srážky dosud nedorazily na východ republiky (Ostravsko, Valašsko) a vlastně naopak ani na úplný západ (Chebsko...). Jinde v Česku se jednalo o převážně zhruba 10 mm srážek. To se ale bavíme o srážkách do úterního odpoledne. Další déšť se v Česku ještě bude vyskytovat, takže úhrny přibudou. Půjde ale spíše již o lokální přeháňky, i když mohou být místy vydatné.

Deštivé počasí má blahodárny vliv na krajinu, která už začala trochu trpět suchem, zejména v severní polovině Čech. Poslední déšť se v Česku vyskytl kolem 23. května, ale tehdy na celém území. Na některých místech pršelo významně naposledy v polovině května. Nepršelo tak někdy dva, někdy i tři týdny.  S prvními červnovými dny a slunečným počasím se tak už začalo projevovat půdní sucho. To je tedy nyní naštěstí zažehnáno.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024