Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V severozápadních Čechách platí výstraha na nebezpečí požárů

27. 5. 2023 | Poslední aktualizace: 09:02 27. 5. 2023 | David Tichopád, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Kvůli nedostatku srážek a půdnímu suchu je v severozápadních Čechách zvýšené riziko vzniku požárů. V severozápadních Čechách platí výstraha na nebezpečí požárů Zdroj fotografie: meteocentrum.cz

V minulých dnech a týdnech jsme registrovali velké množství srážek. Ty však zasáhly zejména jihovýchodní polovinu České republiky. Připomeňme, že během minulého týdne napršelo za dva dny v Moravskoslezských Beskydech až okolo 70 mm srážek. Severozápadním Čechám se srážky většinou vyhýbaly, což prohloubilo zhoršující se situaci se suchem. 

Oficiální výstraha varující před zvýšeným rizikem vzniku požárů platí v Karlovarském a Ústeckém kraji, a dále v severní části Plzeňského, v severozápadní části Středočeského a v západní polovině Libereckého kraje. Zde se důrazně doporučuje nerozdělávat oheň ve volné přírodě, nevypalovat trávu a neodhazovat cigaretové nedopalky. 

Špatnou zprávou je, že ani v dalších dnech nedojde k zlepšení situace. Naše území bude v následujícím týdnu ovlivňovat tlaková výše se středem nad Britskými ostrovy, která bude zaručovat minimum srážek a oblačnosti. Ojedinělé srážky se mohou objevit pouze na jihovýchodě území. 



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024