Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na letní dny jsme letos čekali mimořádně dlouho

21. 5. 2023 | Poslední aktualizace: 16:00 21. 5. 2023 | Martin Štros, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V minulém roce jsme touto dobou měli za sebou i třicítku Na letní dny jsme letos čekali mimořádně dlouho Zdroj fotografie: meteocentrum.cz Že je letošní jaro vcelku chladné, sami cítíme a důkazem na datech je, kdy jsme se dočkali poprvé letních teplot, tedy maximální denní teploty přes 25 °C. Pravda, musíme trochu "pozapomenout" na to, že v Plzni se už na začátku května letní den vyskytl, ale to byla ryze lokální záležitost. Podívejme se raději třeba na stanici Praha - Libuš, která svým umístěním uprostřed republiky ve výšce 300 metrů nad mořem dobře reprezentuje oblasti, kde žije nejvíc lidí. Jiné stanice v nižších polohách jsou na tom tedy podobně.

První letní den tohoto roku zde byl naměřen až dnes, v neděli 21. května přibližně ve 13:40. V minulém roce jsme první den "slavili" 10. května a následně 20. května už teplota poprvé pokořila i tropických 30 °C! V letech 2021 i 2020 se první letní teplota objevila shodně 9. května, v roce 2019 však už 25. dubna a v roce 2018 dokonce už 20. dubna. Musíme se podívat až 15 let zpět, tedy až do roku 2008, abychom našli případ, kdy přišel letní den později než letos. Tehdy se tak stalo až 27. května. 

Přestože jsme tedy letos čekali nadprůměrně dlouhou dobu na pokoření letní teploty, nejde zase o úplně extrém. Takový nastal v roce 2004, kdy první letní den nastal až 8. června! Ona je to samozřejmě spíše statistická legrácka, která o mnohém nevypovídá. Někdy se totiž stane, že už v průběhu dubna se teploty dostanou třeba na 24 °C a těsně před 25 °C se zastaví. Pak přijde ochlazení a další vlna teplého počasí až třeba za několik týdnů... Pokud bychom tedy hledali první datum dosažení teploty třeba 24 °C nebo nějaké jiné, vyšlo by to výrazně jinak.

I tak pozdější datum prvního letního dne letos oprávněně zapadá do kontextu celkově relativně chladnějšího jara, které už máme z větší části za sebou.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024