Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Teplé dny skončí v úterý, přijdou i bouřky

21. 5. 2023 | Poslední aktualizace: 15:56 21. 5. 2023 | Martin Štros, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nejteplejším dnem by mělo být nejspíš pondělí Teplé dny skončí v úterý, přijdou i bouřky Zdroj fotografie: 123rf

Česko si užívá prvních dnů v roce, které už se dají označit za letní počasí. A shodou okolností ty dny připadly právě na víkend! Přidá se k tomu i pondělí, které bude v podstatě stejné jako víkendové dny, tedy polojasno až oblačno s možností lokální odpolední přeháňky. Teploty zřejmě v pondělí dosáhnou nejvyšších hodnot až kolem 26 °C, samozřejmě na některých lokalitách může být maximum jako vždy i o něco malinko vyšší. Pak už se nám počasí začne měnit. 

Úterní ráz počasí už bude docela jiný, naplno bude přecházet studená fronta. Na té očekáváme poměrně vydatné přeháňky, mohou být i bouřkové a taky lokálně silné. Ty budou sice procházet přes celou republiku, ale s ohledem na tradičně lokální charakter přeháněk není jisté, že každé místo bude deštěm zasaženo. Dopoledne čekáme přechod přeháněk v Čechách a odpoledne přes Moravu, kde díky tomu bude ještě kolem poledne okolo 23 °C, v Čechách již denní teploty čekáme kolem 20 °C.

Od středy přijde několik chladnějších dnů s denními teplotami okolo 20 °C, ale již beze srážek a s občasným výskytem slunce. Modely se ještě v přesné výši teploty na druhou polovinu týdne trochu rozcházejí, ale počasí by tak jako tak mělo být příjemné, tedy ani horko, ani zima. A to se nejspíš dá říci i o příštím víkendu. Srážek bude v nadcházejícím období celkově poměrně málo, s výjimkou tedy zmíněného nejbližšího úterý s vydatnými přeháňkami. 



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024