Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V pondělí se prudce ochladí

24. 3. 2023 | Poslední aktualizace: 08:54 24. 3. 2023 | Martin Štros, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nejstudenějším dnem příštího týdne bude úterý V pondělí se prudce ochladí Zdroj fotografie: 123rf

Tento týden je v Česku velice teplý, ale již za pár dní se opět připomene zima. Už víkendové teploty se sníží oproti posledním dnům a to na hodnoty 10/14 °C. K tomu čekáme zataženou oblohu, občasný déšť a pofukovat bude lehce silnější západní vítr. V noci na pondělí nás pak čeká přechod výrazné studené fronty, za kterou se ochladí ještě víc, neboť se proudění změní na severozápadní. Jednat se bude vlastně o typicky jarní dočasný vpád studeného vzduchu.

Pondělní maximální teploty tedy čekáme pouze 4/8 °C a k tomu výskyt přeháněk, které budou už od poloh okolo 400 metrů sněhové! V úterý se ještě víc ohladí na 3/7 °C a nejspíš se sněhových vloček dočkají v přeháňkách i nížiny! Ve vyšších polohách očekáváme mráz, takže se tam bude vytvářet i sněhová pokrývka. Srážek ale nebude mnoho, takže případná sněhová pokrývka vznikne jen v jednotkách centimetrů.

Od středy se proudění zcela otočí a bude se velmi rychle oteplovat. Ve středu už čekáme přechod teplé fronty, což s sebou přinese občasný déšť a velkou oblačnost. Denní teploty se navzdory velké oblačnosti dostanou na přibližně +10 °C. A oteplování pak bude pokračovat i v dalších dnech, čtvrteční teploty nám již modely naznačují až kolem 15 °C nebo i vyšší. Výhled na druhou polovinu týdne je ještě velice nejistý, avšak co víme určitě je to, že vpát studeného vzduchu bude skutečně jen krátkou epizodou. 



Sobotní maximální teploty mohou být ovlivněny saharským prachem

Sobotní maximální teploty mohou být ovlivněny saharským prachem

Sobotní den bude pravděpodobně nejteplejší den týdne a Velikonoc. Přesto mohou být odpolední maximální teploty ovlivněny saharským prachem, který k nám doputuje v rámci jižního proudění. Saharského prachu v ovzduší očekáváme poměrně velké množství.

29. 3. 2024
Čeká nás teplý velikonoční víkend

Čeká nás teplý velikonoční víkend

V následujících dnech bude nad naše území proudit velmi teplý vzduch od jihu, který kromě nadprůměrně vysokých teplot přinese nad naše území také saharský prach, který dokonce může ovlivnit předpovídané teploty. Očekáváme poměrně slunečné počasí, se srážkami se setkáme kromě pátku až v pondělí nebo vzácně v neděli.

28. 3. 2024