Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Teplé počasí bude zatím pokračovat

19. 3. 2023 | Poslední aktualizace: 21:38 19. 3. 2023 | Martin Štros, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Možné ochlazení vidíme před příštím víkendem Teplé počasí bude zatím pokračovat Zdroj fotografie: 123rf

V Česku už se naplno prosadilo jarní počasí a nadprůměrné teploty z víkendu se přenesou i do aktuálního týdne. Od pondělí do pátku se budou denní maxima pohybovat převážně okolo 15 °C s tím, že nejteplejší z celého týdne bude středa, během níž bychom se mohli dočkat i 19 °C. Pracovní část tedy bude příjemně teplá, ale nikoliv zcela slunečná. Oblačnost bude celkově spíše větší a proměnlivá a přechodně se objeví i zataženo. 

Deště mnoho nečekáme, v pondělí sem tam nějakou lokální přeháňku, další možné srážky až ve čtvrtek a pátek, ale to je ještě nejisté a případné srážky by neměly být moc vydatné. Citelnější změna počasí se rýsuje na příští víkend, modely udávají možnost ochlazení spojeného i s příchodem srážek. Na víkend vidíme snížení teplot, ale zatím není jasné, jak bude výrazné a jak moc se přenese i do posledního březnového týdne. Těžko už se do nižších poloh vrátí sníh, nad 5 °C se denní teploty už jistě udrží. Čekáme, že se budou pohybovat spíše kolem 10 °C, ale je to hodně nejisté. 

Obecně vzato, konec března už je obdobím, kdy se jaro již může hodně projevit a denní teploty se mohou dostávat třeba až nad 20 °C. Na druhou stranu, je to ještě poslední část sezony, kdy se v nižších polohách může vyskytnout také ještě i sníh. Třeba před 10 lety byl březen extrémně studený a sněžilo vlastně ještě na počátku dubna. Takové extrémy letos nečekáme, předpověď na konec března vypadá vcelku "normálně".



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024