Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Další dny přinesou velmi proměnlivé počasí

9. 3. 2023 | Poslední aktualizace: 11:01 9. 3. 2023 | David Tichopád, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V následujících sedmi dnech se bude střídat teplé a chladné počasí. Další dny přinesou velmi proměnlivé počasí Zdroj fotografie: 123rf

Naše území budou v následujících dnech ovlivňovat jednotlivé frontální systémy, které budou spojeny s talkovými nížemi. Tlakové níže budou relativně rychle procházet severně od našeho území. Teploty se budou odvíjet od toho, zda budeme ležet v teplém nebo chladném sektoru dané tlakové níže. 

V pátek bude naše území ležet v teplém sektoru tlakové níže se středem nad Polskem. Čekat tak můžeme příliv teplého vzduchu od jihozápadu, což bude znamenat příjemné jarní teploty mezi 9/13 °C, na jižní Moravě ojediněle až 15 °C. Místy se však musíme spokojit s deštěm. K večeru nás od severozápadu začne přecházet studená fronta, za kterou se ochladí a na hory se vrátí sněhové vločky. 

V sobotu, za studenou frontou, čekáme příliv chladnějšího a vlhčího vzduchu od severozápadu. Naměříme tak mnohem nižší teploty než v pátek, většinou mezi 1/5 °C a přidají se na většině území sněhové přeháňky, v polohách pod 300-400 m se bude jednat o srážky dešťové nebo smíšené. V silnějších přeháňkách můžeme očekávat také krupky nebo menší kroupy. 

Chladnější počasí vydrží ještě v neděli, ale už v noci na pondělí se obnoví příliv teplého vzduchu od jihozápadu, protože se dostaneme do teplého sektoru další tlakové níže. Teplota tak v pondělí opět vyskočí na 9/13 °C. Teplé počasí bude pokračovat do úterý, avšak v noci na středu nás opět od severozápadu přejde studená fronta, za kterou se ochladí.   

Po středě modely počítají s pravděpodobným ustálením počasí, ale zde existuje už větší variabilita u jednotlivých modelových výstupů a předpověď na druhou polovinu příštího týdne se bude zpřesňovat.  



Čeká nás teplý velikonoční víkend

Čeká nás teplý velikonoční víkend

V následujících dnech bude nad naše území proudit velmi teplý vzduch od jihu, který kromě nadprůměrně vysokých teplot přinese nad naše území také saharský prach, který dokonce může ovlivnit předpovídané teploty. Očekáváme poměrně slunečné počasí, se srážkami se setkáme kromě pátku až v pondělí nebo vzácně v neděli.

28. 3. 2024
Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024