Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Od neděle sníh a celodenní mráz na většině území

8. 12. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 8. 12. 2022 | Michael Matějka, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nové předpovědní materiály potvrzují nástup zimního počasí koncem týdne Od neděle sníh a celodenní mráz na většině území Zdroj fotografie: 123rf.com V nejbližších dnech nás čeká ochlazování, které od neděle vyústí v nástup zimního rázu počasí se sněžením a teplotami pod bodem mrazu často i během dne.

Čtvrtek ale ještě přinese teploty mezi 1 °C a 5 °C. Na obloze bude oblačno až zataženo a lokálně se objeví sněžení, v nižších polohách hlavně na jihovýchodě může i pršet. 

Během pátku a soboty bude počasí u nás ovlivňovat frontální rozhraní, které bude oddělovat chladnější vzduch na západě od teplejšího na východě území. V pátek vystoupí teploty na 0/3 °C, na východě až na 5 °C. Sobota bude asi o 1 °C chladnější. Srážky se v pátek objeví zejména ve východní polovině území, v sobotu jich bude přechodně méně, ale v noci na neděli budou opět přibývat.

V Čechách by v těchto dnech mělo sněžit, na Moravě a ve Slezsku je situace komplikovanější. Zde bude sněžit přibližně nad 400 m, ale lokálně se hranice sněhových srážek může výrazně lišit. Obecně bude výše na východě poblíž slovenských hranic než v západní části Moravy. 

V neděli se podle aktuálních předpokladů dostane studený vzduch na celé území. Teploty se sníží na -4/1 °C a na většině území bude sněžit. Na krajním východě Moravy a Slezska se zatím nedá vyloučit zpočátku i déšť. Sněžení na většině území vydrží i v pondělí, teploty už se udrží mezi -4/0 °C. K tomu se přidá mírný, v pondělí až čerstvý vítr.

Studené počasí zřejmě vydrží minimálně do středy, postupně by mělo srážek ubývat. Pokud by se v noci vyjasnilo, tak může teplota klesnout i výrazně pod -10 °C, ale to budeme ještě upřesňovat. Denní teploty by se měly pohybovat kolem -3 °C. Výhled na druhou polovinu příštího týdne je zatím nejistý, může dojít jak k udržení studeného počasí, tak i ke spíše přechodnému oteplení. 








Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024