Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Letošní podzim se zařadil mezi 10% nejteplejších v klementinské řadě

4. 12. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 4. 12. 2022 | Michael Matějka, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Mimořádně teplý byl zejména říjen Letošní podzim se zařadil mezi 10% nejteplejších v klementinské řadě Zdroj fotografie: 123rf

Před pár dny začala meteorologická zima a nastal tak čas se podívat, jak se do statistik zapsal podzim roku 2022. Podíváme se na řadu teplotních měření z pražského Klementina, která sahá až do roku 1775. Nejnovější údaje naměřené na této stanici pravidelně zveřejňuje ČHMÚ.

První podzimní měsíc, tedy září, nebyl nijak neobvykle teplý. Spíš naopak, proti novějšímu normálu 1991-2020 vykázal dokonce zápornou odchylku -0,7 °C. V porovnání s průměrem za dlouhé období 1775-2014 dosáhla odchylka hodnoty +0,1 °C a měsíc se tak zařadil přibližně do poloviny žebříčku zářijových průměrů. Poměrně vysoké teploty přinesl ještě začátek měsíce, druhá polovina už byla výrazně podprůměrná a znatelně stlačila dolů průměr celého měsíce.

Naopak silně nadprůměrné teploty přinesl říjen. Odchylka od nového normálu dosáhla +2,0 °C a oproti průměru za roky 1775-2014 dokonce +3,1 °C. V tomto případě se neobvykle teplé počasí soustředilo zejména kolem poloviny měsíce a v jeho závěru. Vysoká kladná odchylka tak druhý podzimní měsíc zařadila mezi 4 % nejteplejších říjnů od roku 1775.

A jak dopadl poslední podzimní měsíc? Zpočátku ještě pokračovalo teplotně nadprůměrné počasí, přibližně od Martina se ale už teploty snížily. Ochlazení kulminovalo mimořádně studenou sobotou 19.11. (článek zde). Závěr měsíce už přinesl spíš průměrné až nadprůměrné teploty. V součtu tak dosáhla odchylka proti novému normálu +0,3 °C, ale proti dlouhé řadě to bylo +2,0 °C.

Celkově tak podzim dosáhl na odchylku +1,7 od průměru 1775-2014, což "stačilo" na umístění mezi 8 % nejteplejších podzimů zaznamenaných na této stanici. Podzim se tak svou průměrnou teplotou příliš nelišil od typických hodnot v posledních několika letech, ale byl výrazně teplejší než velká většina podzimů v 19. a 20. století.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024