Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Po teplém Mikuláši se opět bude ochlazovat

4. 12. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 4. 12. 2022 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Vývoj na konec příštího týdne je zatím dost nejistý Po teplém Mikuláši se opět bude ochlazovat Zdroj fotografie: Zuzana Kluková Pondělí 5. prosince, kdy chodí mikulášové s čerty, bude zřejmě nejteplejším dnem příštího týdne. Denní teploty vystoupí většinou na 3/7 °C, ale na východě by mohlo být i přes 8 °C, ukazují lokální modely. Na Ostravsku by mělo být vůbec nejtepleji, zde je šance i na krátké vyjasnění, zatímco jinde bude pokračovat zataženo. Od úterý se dočkáme opětovné změny proudění, začne k nám pronikat o něco chladnější vzduch od severozápadu.

Předpokládáme, že od úterý by se denní teploty měly držet už pod + 5°C, ale zatím nad nulou. V úterý by se měly vyskytovat občasné srážky, které v nížinách asi zůstanou dešťové, zhruba nad 500 metrů nad mořem nebo i o něco níž by měly přejít ve sněžení. Na horách tak připadne trocha nového sněhu. Ve středu a ve čtvrtek už nečekáme žádné srážky a i když oblačnost zůstane zvětšená, tak lokálně se může objevit i slunce. Teploty zůstanou slabě nad nulou, někde mezi 1 a 5 °C.

Jaký bude vývoj počasí v závěru týdne, tedy od pátku, je zatím poměrně nejisté. Předpovědní modely se poměrně hodně rozcházejí, některé naznačují návrat teplot nad 5 °C a jiné i příchod celodenních mrazů se sněžením. V tuto chvíli je tedy dost těžké předpovědět počasí na příští víkend a bude třeba čekat na upřesnění dalšího vývoje. Celkově ale jako mírně pravděpodobnější vidíme spíše chladnější variantu počasí, tedy maxima kolem bodu mrazu a celkem poměrně velkou šanci na sněžení i v nižších polohách.




Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024