Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Po teplém Mikuláši se opět bude ochlazovat

4. 12. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 4. 12. 2022 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Vývoj na konec příštího týdne je zatím dost nejistý Po teplém Mikuláši se opět bude ochlazovat Zdroj fotografie: Zuzana Kluková Pondělí 5. prosince, kdy chodí mikulášové s čerty, bude zřejmě nejteplejším dnem příštího týdne. Denní teploty vystoupí většinou na 3/7 °C, ale na východě by mohlo být i přes 8 °C, ukazují lokální modely. Na Ostravsku by mělo být vůbec nejtepleji, zde je šance i na krátké vyjasnění, zatímco jinde bude pokračovat zataženo. Od úterý se dočkáme opětovné změny proudění, začne k nám pronikat o něco chladnější vzduch od severozápadu.

Předpokládáme, že od úterý by se denní teploty měly držet už pod + 5°C, ale zatím nad nulou. V úterý by se měly vyskytovat občasné srážky, které v nížinách asi zůstanou dešťové, zhruba nad 500 metrů nad mořem nebo i o něco níž by měly přejít ve sněžení. Na horách tak připadne trocha nového sněhu. Ve středu a ve čtvrtek už nečekáme žádné srážky a i když oblačnost zůstane zvětšená, tak lokálně se může objevit i slunce. Teploty zůstanou slabě nad nulou, někde mezi 1 a 5 °C.

Jaký bude vývoj počasí v závěru týdne, tedy od pátku, je zatím poměrně nejisté. Předpovědní modely se poměrně hodně rozcházejí, některé naznačují návrat teplot nad 5 °C a jiné i příchod celodenních mrazů se sněžením. V tuto chvíli je tedy dost těžké předpovědět počasí na příští víkend a bude třeba čekat na upřesnění dalšího vývoje. Celkově ale jako mírně pravděpodobnější vidíme spíše chladnější variantu počasí, tedy maxima kolem bodu mrazu a celkem poměrně velkou šanci na sněžení i v nižších polohách.




Čeká nás teplý velikonoční víkend

Čeká nás teplý velikonoční víkend

V následujících dnech bude nad naše území proudit velmi teplý vzduch od jihu, který kromě nadprůměrně vysokých teplot přinese nad naše území také saharský prach, který dokonce může ovlivnit předpovídané teploty. Očekáváme poměrně slunečné počasí, se srážkami se setkáme kromě pátku až v pondělí nebo vzácně v neděli.

28. 3. 2024
Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024