Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Sníh napadl téměř všude, ale rychle mizí

3. 12. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 3. 12. 2022 | Martin Štros, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na horách už sníh zůstává trvale, vydrží už do jara Sníh napadl téměř všude, ale rychle mizí Zdroj fotografie: 123rf

V pátek večer a v noci na sobotu sněžilo při teplotách kolem nuly či slabě pod nulou a sněhová pokrývka se vytvořila téměř na celém území Česka. Výjimkou se stala oblast Ostravska, kam srážky nedosáhly. Jinak na většině území sice nasněžilo, ale šlo pouze o slabou vrstvu 1-3 cm sněhu, jen výjimečně hlavně v západní polovině Čech naměřili v sobotu ráno 5 cm sněhu. O něco více sněžilo na Šumavě, kde napadlo až 8 cm. 

Sníh ale v nižších polohách už během soboty začal odtávat, teploty stouply nad nulu v polohách pod 400 metrů nad mořem. Spíše tepleji je na východě než na západě. Ale ve vyšších polohách zůstávají teploty pod nulou. V neděli se oteplí až na 7 °C, takže v polohách pod 800 metrů spadlý sníh povětšinou zmizí. V horských oblastech už nějaký sníh leží z minulých týdnů a nyní zde tedy pouze připadlo. Nyní leží na Šumavě až kolem 30 cm sněhu (Plechý hlásí dokonce 40 cm). Krkonoše i Jeseníky mají v polohách nad 1000 metrů asi kolem 15 cm sněhu.

Začátek prosince obvykle ještě ani na horách mnoho sněhu nenabízí, zatím je tedy vývoj sněhové pokrývky v souladu s normálem. Na běžky už to na hřebenech stačí a dle předpovědi by se současná sněhová vrstva na horách v polohách nad 1000 m už měla udržet do příchodu té "pravé zimy", tedy vlastně vydrží zde až do jara. Krátké výlety teploty nad bod mrazu se sice odehrávají i v průběhu zimy, ale nestačí na to, aby rozpustily všechen sníh. Základní vrstva už se zkrátka vytvořila a teď jen budeme čekat, kolik dalšího sněhu bude v další části zimy připadávat. 



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024