Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Sychravé počasí bude pokračovat i v dalších dnech

26. 11. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 26. 11. 2022 | David Tichopád, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V dalších dnech nás bude i nadále provázet spíše sychravé počasí. Místy se objeví slabý déšť nebo mrholení i mrznoucí, od vyšších poloh pak sněžení. Méně srážek a oblačnosti bude jen v neděli. Teploty se budou pohybovat většinou mezi 0/5 °C. Sychravé počasí bude pokračovat i v dalších dnech Zdroj fotografie: 123rf

V neděli naše území bude ovlivňovat oblast vyššího tlaku vzduchu, které se bude přesouvat k severovýchodu až východu. Na obloze tak bude převažovat polojasná až oblačná obloha a zejména po ránu se místy vyskytnou mlhy nebo nízká oblačnost, ze které může vypadávat mrholení i mrznoucí. Na severovýchodě se po ránu mohou ojediněle objevit přeháňky, nad 600 m sněhové. Teploty přes den vystoupí na 1/5, v místech bez nízké oblačnosti při slunečním svitu i 7 °C. Vítr povane jen slabý. 

Pravděpodobně od pondělí do pátku se naše území bude nacházet v okrajovém proudění mohutné tlakové výše se středem nad severovýchodní Evropou. Průběh počasí tak v těchto dnech bude velmi podobný. Obloha bude převážně zatažená a místy se může vyskytnout mrholení i mrznoucí nebo slabý déšť, od středních poloh pak slabé sněžení. Teploty se budou udržovat mezi 0/5 °C. a vítr bude foukat slabý, na Českomoravské vrchovině přechodně i mírný. 

Během příštího víkendu by naše území měla pravděpodobně ovlivnit brázda nižšího tlaku vzduchu od západu, která by do České republiky mohla dopravit oblačnost se srážkami. V modelových výstupech však panuje značná variabilita a předpověď se bude odvíjet od toho, jak mohutná bude tlaková výše nad severovýchodní Evropou, která prozatím blokuje západní proudění z Atlantiku nad naše území. 



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024