Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Část Česka poprvé pod sněhem, kde ho napadlo nejvíc?

19. 11. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 19. 11. 2022 | Martin Štros, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Převážně jde ale jen o poprašek Část Česka poprvé pod sněhem, kde ho napadlo nejvíc? Zdroj fotografie: meteocentrum.cz

Příchod studeného vzduchu způsobil, že během pátku přešly srážky ve sněžení i v nižších polohách a v noci na sobotu klesly teploty nad celém území Česka pod bod mrazu. Výsledkem je, že se významná část republiky probudila do bílé, zasněžené soboty. Avšak ne všude, neboť na některých místech srážky odešly dřív, než stihly přejít ve sněžení. Na většině míst se objevil jen poprašek sněhu. 

Prakticky bez sněhu zůstal hlavně sever Čech (nepočítáme-li hory), kdy na webových kamerách je vidět holá zem třeba v Liberci, Ústí nad Labem, Hradci Králové a obecně přilehlých oblastech. Bez sněhu je také Ostravsko. Naopak nasněžilo ve střední a jižní části Čech i Moravy, bílo je při sobotním ránu třeba i v Praze, i když jde jen o slabou vrstvu sněhu, nebo poprašek. Nejvíce napadlo na jihu Čech, kde během soboty sněžení ještě dále pokračuje. Oblast kolem Českých Budějovic, Českého Krumlova a okresu Jidřichův Hradec hlásí okolo 5 cm sněhu.

Během soboty pokračuje sněžení na jihu Čech, ale slábne, dalšího sněhu už mnoho nenapadne. Díky teplotám pod nulou by všechen spadlý sníh měl vydržet během soboty, z větší části i neděle. Lehce nad nulu se teploty dostanou v neděli odpoledne, výraznější oteplení přinese pondělí, kdy sníh už roztaje. Očekáváme, že do konce listopadu už se dalšího sněhu v nižších polohách nedočkáme, naopak déšť a oteplení přijdou i do hor. Je tedy možné, že během příštího týdne postupně roztaje sníh i na horách. 



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024