Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Po zimním víkendu se v příštím týdnu opět oteplí

18. 11. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 18. 11. 2022 | Martin Štros, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teploty se vrátí nad 5 °C Po zimním víkendu se v příštím týdnu opět oteplí Zdroj fotografie: meteocentrum.cz

Aktuální víkend přináší vpád chladného vzduchu od severovýchod. V sobotu se poprvé v této sezoně objeví celodenní mrazy, a to hned na celém území. Zejména na jihu Čech bude ještě během soboty poměrně vydatně sněžit a napadne tedy významná sněhová pokrývka. Může jít dokonce až o 10 cm nového sněhu, sněžení bude ustávat až v noci na neděli. V severní polovině Čech už v sobotu sněžení nečekáme, ale zase se tu pak v noci na neděli výdazně ochůadí díky vyjasnění. Ranní nedělní teploty by pak klesaly i k -10 °C.

Během neděle očekáváme denní teploty okolo nuly,  i když na severu Čech půjde spíše o celodenní mrazy, tedy druhý den za sebou. Místy bude panovat nízká oblačnost, jinde se zase vyjasní - půjde o poměrně komplikovaný den z hlediska výskytu oblačnosti. V noci na pondělí pak už se bude oteplovat s tím, jak k nám přijde teplá fronta. Na ní se objeví další srážky. které budou naopak přecházet ze sněžení do zpátky deště. V pondělí tak už očekáváme velkou oblačnost a místy déšť s teplotami okolo +5 °C.

Příští týden by tak měl být zase typicky listopadový, s teplotami nad nulou, minimálně okolo +5 °C, nebo i vyššími, může být až 8 °C. Oblačnost bude spíše velká, což je ale pro listopad naprosto typické. Srážky čekáme také typicky listopadové - sice jen občasné a slabé, ale vlastně bude stále mokro ve spojení s mlhami. Stávající vpád studeného vzduchu se sněhem je tak spíše jen dočasnou krátkou epizodou, která nás upozorňuje na to, že zima už se opravdu blíží. 





Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024