Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V příštím týdnu se oteplí i nad 20 °C!

1. 10. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 1. 10. 2022 | Martin Štros, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Objeví se i dost slunečních paprsků V příštím týdnu se oteplí i nad 20 °C! Zdroj fotografie: 123rf

Konec září nebyl zrovna nejteplejší a zdálo se, jakoby se nám babí léto letos vyhnulo. Ve druhé polovině září se teploty vůbec nedostaly nad 20 °C, což se stalo naposledy v roce 2013. Mimochodem, teplotní průběh září 2013 byl mimořádně podobný tomu letošnímu. Tehdy pak následoval poměrně teplý říjen, kdy se teploty nad 20 °C vyskytly i na jeho konci. Bude tomu tak i letos? 

Výhled na příští týden ukazuje, že se skutečně dočkáme oteplení. Ještě předtím ale prožijeme deštivější neděli s četnými přeháňkami a teplotami kolem 15 °C, lokálně do 17 °C. V pondělí by se srážky už neměly vyskytovat, ale při větší oblačnosti zůstanou maxima do 15 °C, k tomu nás čeká poměrně silnější západní vítr. Od úterý se ovšem bude vyjasňovat a znatelně se oteplí.

Maximální teploty by se měly v úterý dostat až na 19 °C, ve středu nejspíš už překročí dvacítku, vidíme je do 21 °C. Čtvrtek se jeví z příštího týdne nejteplejší, když modely ukazují až na 23 °C. Lokálně ovšem mohou být teploty přibržděny nízkou inverzní oblačností, která už by se mohla objevovat. Nečekáme, že by se zataženo udrželo celý den, na to je ještě slunce příliš silné. Od úterý do konce týdne nás tak bude provázet převážně polojasná obloha a neměly by se vyskytovat žádné srážky. Předpokládáme, že pátek a víkend budou o něco chladnější, ale nadále by se maximální denní teploty měly pohybovat okolo 20 °C.

Celkově to vypadá, že se můžeme těšit na poměrně pěknou, slunečnou a teplou první polovinu října, která by tak mohla být teplejší než byla druhá polovina září.



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024