Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V neděli může na hřebenech hor i sněžit

14. 9. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 14. 9. 2022 | dt, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V neděli se díky ochlazení a srážkám může na hřebenech hor vytvářet i souvislá sněhová pokrývka. V neděli může na hřebenech hor i sněžit Zdroj fotografie: 123rf.com

Aktuálně naše území ovlivňuje zvlněné frontální rozhraní, které odděluje teplejší vzduch na jihu našeho území a chladnější vzduch na severu. Toto frontální rozhraní se bude přesouvat dále směrem k jihu a za ním k nám pronikne relativně chladný vzduch od severozápadu. 

V neděli se denní teploty dostanou nanejvýš na 9/14 °C, na horách bude dokonce jen okolo 5 °C. V nejvyšších horských partiích, v polohách nad 1300 m, se teploty přiblíží i bodu mrazu. A právě zde by se mohly v neděli objevit první sněhové vločky po letošním létě. S největší pravděpodobností se na hřebenech Krkonoš bude tvořit i sněhová pokrývka. 

Můžeme si připomenout, kdy poprvé na horách sněžilo v průběhu loňského roku. Tehdy první sněhové vločky na horách poletovaly až v polovině října. Dřívější sněžení v nedávné historii bylo registrováno v roce 2015, kdy na horách sněžilo už začátkem září. 



Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024
Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

S přibližujícími se velikonočními svátky se začíná potvrzovat velmi teplý ráz počasí, navíc na obloze neočekáváme příliš mnoho oblačnosti. Teploty se budou dostávat i nad 20 °C a není vyloučen výskyt letního dne. Na Moravě a ve Slezsku je ale nutné počítat se silnějším větrem.

26. 3. 2024