Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Před víkendem déšť a ochlazení, teplo se pak rychle vrátí

17. 8. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 17. 8. 2022 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Také závěr prázdnin by mohl přinést i tropické teploty Před víkendem déšť a ochlazení, teplo se pak rychle vrátí Zdroj fotografie: meteocentrum.cz

Horké počasí nyní vrcholí, nejvyšší teploty by měly být dosaženy ve čtvrtek, kdy by se maxima mohla šplhat ke 34 °C v nižších polohách na většině území, kromě západní poloviny Čech. Zde už se mírně projeví ochlazení spojené s blížící se studenou frontou a maxima se budou držet o něco níže, ale i tak pravděpodobně překročí tropickou třicítku. Co je významnější, v odpoledních a večerních hodinách by se mohly v Čechách objevovat bouřky. Zatím není úplně jasné, kolik jich bude a kde přesně, ale něco by z toho být mohlo... zatím výstraha vydána nebyla.

Pátek a sobota budou ve znamená přecházející fronty a s tím spojeného ochlazování, předpověď na tyto dny je docela komplikovaná. Pátek může být zpočátku slunečný, ale během dne čekáme příchod oblačnosti, deště a nejspíš ještě i bouřek. Půjdou od jihu, ale do večera asi zasáhnou většinu území. Na Moravě zpočátku teploty vystoupí až ke 30 °C, v Čechách už budou o něco nižších a po příchodu bouřek se dále sníží. Po bouřkách v pozdějším odpoledni klesnou v Čechách třeba jen na 20 °C! Sobota přinese na celé území velkou oblačnost, občasný déšť a přeháňky. Výrazně chladnější vzduchová hmota by se měla projevit tím, že se denní teploty budou pohybovat jen kolem 21/25 °C, nejníže v tomto týdnu.

Od neděle se postupně vrátí spíše slunečné počasí beze srážek, které nás pak bude nejspíš provázet celým příštím týdnem. A léto tak bude pokračovat ve své teplé podobě - v neděli a na začátku příštího týdne předpokládáme maxima kolem 25 °C, či do 27 °C. Poté se dále oteplí a zhruba od středy či čtvrtka opět můžou přijít tropické teploty. Maxima by však už měla tropickou třicítku překračovat jen těsně. Přece jen, srpen se bude blížit ke svému konci, a to už slunce znatelně slábne a není moc pravděpodobné, že by se teploty dokázaly dostat na víc než 32 °C.

Každopádně, poslední třetina srpna a tedy konec prázdnin, přinesou letos ještě pravé letní počasí a kdo si tuzemskou dovolenou schoval na toto období, a chce se třeba koupat, tak letos neprohloupil.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024