Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Výstraha před nebezpečím požárů se rozšiřuje

9. 8. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 9. 8. 2022 | dt, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V důsledku sucha platí na mnoha místech Česka výstraha před nebezpečím požárů. Výstraha před nebezpečím požárů se rozšiřuje Zdroj fotografie: 123rf

Aktuální výstraha před nebezpečím vzniku požárů platí pro kraje Plzeňský, Karlovarský, Středočeský, Ústecký a Prahu. Dále pro Liberecký a Královéhradecký, kde výstraha neplatí pouze ve vrchovinných a horských oblastech. Riziko vzniku požárů je také v severozápadní části Pardubického kraje. Druhá část území, kde je riziko vzniku požárů, jsou moravské kraje, konkrétně jde o Jihomoravský kraj, jižní část Olomouckého kraje a velkou část Zlínského kraje.

Ve vyjmenovaných místech hrozí kvůli suchu vznik požárů a následných škod, které s požáry souvisí. V důsledku pak vzniklého požáru mohou být ohroženy i životy obyvatel. Za této situace se v žádném případě nedoporučuje rozdělávat oheň v přírodě a zejména ne v lesích, nevypalovat trávu a neodhazovat cigaretové nedopalky na zem. 

Co se týče sucha, tak podle webu INTERSUCHO je aktuálně nejhorší situace se suchem v západních a severozápadních Čechách. Zde je na některých místech až extrémní sucho. Za špatnou situaci tato místa vděčí nedostatku srážek v posledních týdnech. 

Špatnou zprávou je, že ani v nejbližších dnech by se situace neměla zlepšovat, protože nečekáme žádné významnější srážky, které by sucho a nebezpečí požárů zmírnily. Vyskytovat se od čtvrtku budou jen místní přeháňky, což je pro zlepšení situace nedostatečné. V tomto případě by pomohl několikadenní déšť (nikoliv však přívalový).  



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024