Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Fronta přinesla déšť skoro na celé území, kde napršelo nejvíc?

6. 8. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 6. 8. 2022 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Lokálně spadlo i přes 50 mm Fronta přinesla déšť skoro na celé území, kde napršelo nejvíc? Zdroj fotografie: meteocentrum.cz

Studená fronta, která začala včera ovlivňovat počasí u nás, přinesla srážky téměř na celé území Česka. Srážkové úhrny se ale významně liší lokalita od lokality jak je ostatně pro letní studené fronty s bouřkami typické.

Podle údajů k sobotnímu dopoledni (10 h) napršelo nejvíce na stanici v jihočeském Husinci, úhrn zde dosáhl 69 mm. Podle radarových odhadů srážek, které ale nemusí být tak přesné jako pozemní měření, mohlo v okolí této stanice lokálně napršet i přes 100 mm. V reakci na intenzivní déšť v povodí zaznamenala měrná stanice v Bavorově 1. stupeň povodňové aktivity.

Více než 40 mm spadlo na několik dalích stanicích v jižních a středních Čechách, zmínit můžeme například Mladou Vožici s úhrnem 54 mm. Řada dalších stanic naměřila přes 20 mm, zbytek převážně 5-20 mm. Nejnižší úhrny (často pod 5 mm) hlásí Ústecký kraj a úplný východ Moravy a Slezska. Ve druhé zmínéné oblasti se ale pravděpodobně nepříliš vydatné srážky ještě vyskytnou. Během sobotního odpoledne bude srážek dál ubývat a postupně se bude od severozápadu protrhávat i oblačnost.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024