Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V pátek další vlna bouřek, víkend převážně slunečný

1. 7. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 1. 7. 2022 | mm, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V sobotu se přechodně ochladí. V pátek další vlna bouřek, víkend převážně slunečný Zdroj fotografie: 123rf

Po intenzivních bouřkách ve středu a v noci na čtvrtek bylo čtvrteční dopoledne i odpoledne skoro na celém území klidné. Bouřkové období ale zatím nekončí, četné přeháňky a bouřky nás čekají během pátečního dne. V bouřkách se opět mohou objevit úhrny srážek nad 30 mm, lokálně i nad 50 mm. Velmi vysoké teploty stále čekáme na JV Moravy, zejména v okolí Hodonína nebo Uherského Hradiště může být až 36 °C. Směrem na západ již budou teploty klesat, na západě Čech dosáhnou maxima jen kolem 23 °C.

Ochlazení za studenou frontou se v plném rozsahu projeví v sobotu. Denní teploty dosáhnou 22/26 °C, na Moravě max. 28 °C. Na východě Moravy a Slezska budou ještě zpočátku doznívat frontální srážky, jinak už déšť nečekáme. Na obloze bude oblačno až polojasno, večer bude oblaků dál ubývat. 

Nejslunečnější den závěru týdne bude neděle. Bude převládat jasno až polojasno, pravděpodobně zcela beze srážek. Denní teploty se opět zvýší na 25/29 °C, na jižní Moravě může být až 32 °C. Podobné teploty vydrží i na začátku týdne, přibude ale přeháněk. Od úterý nebo od středy začnou teploty pozvolna klesat s tím jak se bude zvýrazňovat příliv chladnějšího vzduchu od severozápadu.



Čeká nás teplý velikonoční víkend

Čeká nás teplý velikonoční víkend

V následujících dnech bude nad naše území proudit velmi teplý vzduch od jihu, který kromě nadprůměrně vysokých teplot přinese nad naše území také saharský prach, který dokonce může ovlivnit předpovídané teploty. Očekáváme poměrně slunečné počasí, se srážkami se setkáme kromě pátku až v pondělí nebo vzácně v neděli.

28. 3. 2024
Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024