Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V pátek lokální silné bouřky, dále proměnlivé počasí

23. 6. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 23. 6. 2022 | dt, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Během pátečního dne a noci na sobotu očekáváme výskyt silných bouřek především ve středních a jižních Čechách a na Vysočině. V pátek lokální silné bouřky, dále proměnlivé počasí Zdroj fotografie: 123rf

Výstraha před silnými bouřkami platí od pátečních 12:00 hod do sobotních 10:00 hod. V jednotlivých bouřkách může napršet až 50 mm vody během krátkého času. 

Zasaženými oblastmi budou Jihočeský a Středočeský kraj, kraj Vysočina a Praha, jižní část Plzeňského kraje a západní poloviny Královéhradeckého a Pardubického kraje. Zde budou bouřky nejsilnější s nejvyššími srážkovými úhrny. 

Zítra nás ovlivní od západu studená fronta, která se nad naším územím začne vlnit. V podstatě se její postup zpomalí až zastaví. Na frontálním rozhraní, které bude představovat linii konvergence (sbíhavého proudění) se budou vytvářet bouřky, které budou málo pohyblivé a lze tak na daném místě (které bouřka zasáhne) očekávat vysoké srážkové úhrny. 

V souvislosti s vysokými srážkovými úhrny je vydána také výstraha na povodňovou bdělost, kdy především v noci z pátku na sobotu lze očekávat dosažení 1 SPA na tocích. Na menších tocích může přechodně dojít i k dosažení vyšších SPA. 

Jaké počasí bude o víkendu? V sobotu bude zpočátku oblačno až zataženo, na východě i polojasno a především v severních Čechách ještě může doznívat vydatný déšť. Přes den pak bude srážek i oblačnosti ubývat. Na východě se vyskytnou srážky spíše ojediněle ve formě přeháněk. Teploty přes den vystoupí na 22/26 na severovýchodě, kde bude míň oblačnosti tak čekáme teploty okolo 28 °C. Vítr povane mírný západní na východě mírný jižní. 

V neděli pak bude jasno až polojasno, po ránu v údolích ojediněle možnost mlhy. Odpoledne ojediněle možnost přeháňky. Teploty přes den vystoupí na 28/32 °C a vítr bude foukat jen slabý. 

Počátkem příštího týdne bude velmi teplo, v pondělí mohou teploty vystoupit až k 34 °C, ale během úterka nás pak ovlivní další zvlněná studená fronta, která přinese přeháňky a bouřky. Předpověď se však bude upřesňovat.  



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024