Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Sněhu na horách výrazně ubývá, v Krkonoších je ale stále až metr

7. 5. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 7. 5. 2022 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ;webcamlive
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Zbytky sněhové pokrývky lze nalézt i v některých dalších pohořích Sněhu na horách výrazně ubývá, v Krkonoších je ale stále až metr Zdroj fotografie: Michael Matějka

V posledních dnech dosahují teploty v nížinch hodnot kolem 20 °C, poměrně teplo je i na horách. To má za následek relativně intenzivní tání zbývajících zásob sněhu. Rozhodně ale zatím nemůžeme tvrdit, že jsou naše hory kompletně bez sněhu. Na to si ještě nějakou dobu počkáme.

Podle dostupných údajů ze stanic ČHMÚ je aktuálně nejvíce sněhu na krkonošské Černé hoře. Zde povrch pokrývá přibližně 120 cm mocná vrstva sněhu. Kolem 80 centimetrů zůstává i na Labské boudě, asi o 15 cm méně je na Luční Boudě. Krkonoše jsou tak aktuálně nejvíce zasněžené pohoří v Česku.

Mimo nejvyšší české pohoří byla hlášena sněhová pokrývka ze šumavského Blatného vrchu, zde bylo ráno kolem 19 cm, ale skoro polovina během sobotního dne odtála. Meteorologické stanice v ostatních horách už hlásí nulu, ale mimo měřené lokality se zbytky sněhu dají nalézt třeba v okolí Pradědu. 

O tom, jak je tání nyní rychlé svědčí porovnání s týden starými údaji. Například zmíněný Blatný vrch registroval 64 cm sněhu, na Šeráku v Jeseníkách bylo 24 cm, vyšší polohy Krkonoš ztratily za poslední týden 25-35 cm. Vzhledem k očekávánému oteplení v příštím týdnu budou zbývající zásoby sněhu nadále rychle ubývat.



Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024
Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

S přibližujícími se velikonočními svátky se začíná potvrzovat velmi teplý ráz počasí, navíc na obloze neočekáváme příliš mnoho oblačnosti. Teploty se budou dostávat i nad 20 °C a není vyloučen výskyt letního dne. Na Moravě a ve Slezsku je ale nutné počítat se silnějším větrem.

26. 3. 2024