Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Do konce týdne na horách přibyde sníh a rozfouká se vítr

25. 1. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 25. 1. 2022 | dt, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Od čtvrtku nás budou přecházet jednotlivé frontální systémy, které přinesou srážky, a větrné počasí. Do konce týdne na horách přibyde sníh a rozfouká se vítr Zdroj fotografie: 123rf

Zatímco ještě v úterý a ve středu čekáme spíše slabší sněžení, pod 500 m i déšť nebo mrholení, především na severovýchodě Česka, ve čtvrtek nás od severozápadu přejde studená fronta, která přinese změnu v průběhu počasí. Změna se projeví tak, že přibyde srážek a začne foukat čerstvý západní až severozápadní vítr. 

Ve čtvrtek a v noci na pátek přinese studená fronta srážky, které budou nad 500 m sněhové. Za frontou během pátku nás čeká přechodné ochlazení. V pátek tak musíme počítat s převážně velkou oblačností a četnými přeháňkami, které by mohly být sněhové i v nižších polohách. Přeháňky budou na horách četnější a zde se může vytvářet nová sněhová pokrývka. 

Během soboty nás pak přejde další, tentokrát okludující frontální systém, který zpočátku přinese sněžení, ale během dne budou srážky v polohách pod 600 m přecházet do deště nebo deště se sněhem. Ovšem na horách opět přibyde pár nových centimetrů sněhu. Neděle už přinese srážek míň. 

Celkově by tedy do konce týdne mohlo na horách připadnout mezi 15 - 25 cm nového sněhu. Nejvíce pravděpodobně v Krkonoších a v Beskydech. Od čtvrtku do soboty se budeme muset také potýkat s čerstvým západním až severozápadním větrem, který může v nárazech dosahovat rychlosti 50 - 55 km/h, na horách až 70 km/h.   



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024