Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Co je příčinou teplotního rozdílu mezi západem a východem Česka?

23. 1. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 23. 1. 2022 | dt, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Pravděpodobně do úterý se bude nad Českem udržovat teplotní rozhraní oddělující teplejší vzduch na západě od chladnějšího na východě. Co je příčinou teplotního rozdílu mezi západem a východem Česka? Zdroj fotografie: 123rf

Za poměrně výrazný teplotní rozdíl, který se bude nad Českem udržovat až do úterního dopoledne, může rozložení tlakových útvarů nad Evropou. Zatímco nad severovýchodní Evropou se nachází oblast nižšího tlaku vzduchu (postupně se bude přesouvat nad východní Evropu), která posílá po své zadní straně relativně chladný vzduch do východní části Česka, nad Britskými ostrovy se rozprostírá mělká oblast vyššího tlaku vzduchu, která posílá do západní poloviny Česka relativně teplejší vzduch po své přední straně. 

Tento rozdíl se především zítra projeví v přízemním poli větru (vítr v 10 m), kdy na severovýchodě bude vanout slabý severovýchodní vítr a na západě povětšinou západní vítr. Teplotní rozhraní je typické také vystupováním teplejšího vzduchu nad chladnější. Teplejší vzduch se při výstupu ochladí a začne kondenzovat, a tímto se tvoří oblačnost. Proto příští dny přinesou více oblačnosti se spíše slabšími srážkami.    



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024