Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Čtvrtek bude větrný se sněhem, hlavně na horách

19. 1. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 19. 1. 2022 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Ochladí se, ale v nižších polohách s významnou pokrývkou sněhu nepočítáme Čtvrtek bude větrný se sněhem, hlavně na horách Zdroj fotografie: 123rf Do Česka se blíží výrazná studená fronta, která během čtvrtka výrazně promluví do průběhu počasí. Na frontě výrazně zesílí vítr, jenž by měl vrcholit ve čtvrtek kolem poledne. Vítr bude dost silný na to, že byla vydána oficiální výstraha, ale nepůjde o úplnou vichřici. Výstraha je pouze nejslabší úrovně (žlutá). Nárazy větru se předpovídají do zhruba 70 km/hod. U nás v Česku zažíváme v nižších polohách někdy vítr až okolo 100 km/hod. 

Na frontě se také objeví srážky, které budou mít podobu krátkých prudkých přeháněk. Počítáme, že by na celém území měly být během čtvrtka sněhové, jen na jihu Moravy by dopoledne mohlo jít ještě o déšť, ale i tam brzy přejdou přeháňky ve sněhové. Je otázkou, kolik jich kde bude. Přeháňky se budou vyskytovat trochu nahodile a část území se jim může vyhnout. Naopak někde může jít o poměrně silné vánice, kombinace silnéhé větru a intenzivního sněžení může na krátko způsobit velké komplikace. Dokonce nejsou vyločeny ani bouřkové výboje.

Na horách přinese čtvrtek sněhové jazyky a ve výsledku i nový sníh. Sníh se asi udrží i ve středních polohách, jen ve výškách pod 400 metrů nad mořem čekáme teploty kolem nuly nebo i nad ní, zde by sníh mohl odtávat. V noci na pátek poklesnou teploty pod nulu všude, takže sníh spadlý večer, se už určitě udrží. V průběhu pátku se počasí už uklidní, denní teploty budou okolo nuly a objeví se i slunce. 

Další sněžení modely aktuálně ukazují na noc z pátka na sobotu, ale jen na jihozápad Čech, což se ještě může změnit. O víkednu se denní teploty budou také pohybovat okolo nuly, od střední poloh se tedy sníh udrží i přes víkend. V nížinách spíše odtaje. 



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024