Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

O víkendu se budou tvořit místy mrznoucí mlhy

15. 1. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 15. 1. 2022 | dt, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
O víkendu nás bude ovlivňovat slábnoucí oblast vyššího tlaku vzduchu. Ráno a dopoledne se mohou tvořit mlhy, které budou při záporných teplotách i mrznoucí. O víkendu se budou tvořit místy mrznoucí mlhy Zdroj fotografie: 123rf

Víkend bude ve znamení spíše slunečného počasí, které zajistí oblast vyššího tlaku vzduchu. Změna přijde v neděli, kdy nás v odpoledních hodinách začne od západu přecházet mělká brázda nižšího tlaku vzduchu a s ní spojený frontální systém. Místy, v neděli na většině území, čekáme výskyt mlh a nízké oblačnosti. Mlhy mohou být i mrznoucí (při záporných teplotách vzduchu).

Mrznoucí mlha je tvořená přechlazenými vodními kapičkami, tyto kapičky jsou v tekutém stavu i při teplotách pod nulou. Ovšem jakmile se dotknou nějakého povrchu (vegetace, stožáru, ...) tak okamžitě dojde k jejich zmrznutí. Tímto procesem se může vytvářet námraza. 

Mlhy se budou formovat spíše nižších polohách, kam v noci stéká chladnější vzduch, který má vyšší hustotu. Chladnější vzduch je schopen pojmot méně vzdušné vlhkosti a tím spíš dojde k jeho nasycení a kondenzaci. Zkondenzované vodní kapičky pak vnímáme jako mlhu. Přes den se vzduch začne ohřívat, což většinou vede k rozpuštění mlhy. 



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024