Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Minulý rok byl v Česku nejchladnější od roku 2013

8. 1. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 8. 1. 2022 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Srážkově byl nakonec na úrovni průměru Minulý rok byl v Česku nejchladnější od roku 2013 Zdroj fotografie: 123rf

Meteorologové už mají k dispozici základní vyhodnocení celého uplynulého roku. Průměrná teplota v Česku v roce 2021 činila rovných 8,0 °C. Jedná se o hodnotu o jednu desetinu nad normálem za období 1981 až 2010 a jde o nejchladnější rok za posledních 8 let. V roce 2013 činila průměrná roční teplota 7,9 °C, pak v dalších letech už byla vždy nad 8 stupni. A předchozích třech letech 2018 až 2020 se vždy dostala nad 9 °C. V historicky nejteplejším roce 2018 činila 9,6 °C, o rok později 9,5 °C. V rámci posledního desetiletí tedy byl rok 2021 velmi chladný. Z dlouhodobého hlediska pak normální. 

Velmi chladné bylo vloni jaro, a to zejména měsíce duben a květen, které oba byly hodně podprůměrné (-2,5 °C v dubnu, -2,5 °C v květnu). Po nich ovšem následoval teplotně výrazně nadprůměrný červen (+3 °C), ten byl tedy velice horký. Další měsíce minulého roku už tolik od průměru nevybočovaly. Za zmínku stojí relativně chladnější srpen a naopak poměrně teplé září.

Srážkově pak minulý rok skončil jako průměrný, i když v jeho průběhu se zdálo, že bude hodně vlhký. Nakonec spadlo o 1% méně srážek, než je normál. Velké množství srážek spadlo v období od ledna do srpna, toto období bylo výrazně nadprůměrné a to zejména zásluhou velmi deštivých měsíců květen a srpen. Následně ale nastalo velice suché podzimní období, zejména měsíce září a říjen. V těchto dvou měsících spadla méně než polovina obvyklého množství. Celoroční úhrn tak skončil na úrovni normálu.

Jako celek byl tedy rok 2021 normální z teplotního i srážkového hlediska. Jedná se ale jen o průměr, v rámci tohoto roku se objevily extrémní výkyvy počasí na obě strany, například extrémně silné mrazy v polovině února. Pokud bychom ale jmenovali jednu událost, kterou se rok 2021 zapíše ho dějin počasí u nás, tak je to zcela jasné. Jde o mimořádné tornádo, které se 24. června prohnala jižní Moravou. Tornádo, jaké jsme v Česku dosud nikdy nezažili. 



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024