Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

České hory jsou po oteplení téměř bez sněhu

2. 1. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 2. 1. 2022 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Ani v nejvyšších polohách není pokrývka úplně souvislá. České hory jsou po oteplení téměř bez sněhu Zdroj fotografie: 123rf

Vysoké teploty na přelomu roku se velmi negativně podepisují na množství sněhové pokrývky na horách. Teploty se výrazně nad nulou pohybují úplně všude, včetně nejvyších poloh Krkonoš, tedy i na Sněžce. A co je pro sníh nejhorší - zůstávají nad nulou i v noci. Pokud dochází k tomu, že přes noc mrzne a přes den je nad nulou, tak sníh přes noc zmrzne a během dopoledne pak dlouho trvá než začne tát. Tání je pak krátké, než přijde zase večer. Ale teĎ v minulých dnech se teploty nad nulou pohybují nad bodem mrazu už několik sníh a sníh taje nonstop.

Výsledky jsou vidět na kamerách z hor, kde i v tradičních sněhově bohatých lokalitách vidíme  trávu. Téměř bez sněhu je třeba Klínovec na hřebenu Krušných hor (tyto hory jsou tedy bez sněhu nyní celé), Jizerka či Horská Kvilda na Šumavě - zde vidíme jen ojedinělé ostrůvky sněhu. Tráva vykukuje ve velkém i třeba na hřebenech Krkonoš! Plošina v okolí Luční Boudy naskýtá nyní pohled, na který jsme zvyklí spíše někdy v dubnu, nebo i na začátku května. 

Pokud jde o měření stanic, zde je pokles množství sněhu snadno vyjádřitelný čísly. Za čtyři dny od 29. prosince do 2. ledna pokleslo mnosžtví sněhu na Luční Boudě ze 49 cm na současných 19 cm, šumavský Plechý hlásí pokles z 82 cm na 43 cm, Šerák v Jeseníkách z 55 cm na 36 cm a Lysá Hora v Beskydech z 66 cm na 39 cm. V níže položených oblastech byly úbytky vlastně ještě větší - šumavské Prášily hlásí snížení z 36 cm na pouhé 3 cm. V polohách kolem 800 metrů nad mořem sníh zmizel úplně, i když ho tam ještě před pár dny bylo kolem 20 cm.

Sněhová bilance se v dalších dnech nejspíš ještě zhorší, mráz do hor dorazí nejspíš až od středy. A s ochlazením patrně nebude spojeno mnoho sněžení. Lyžaři tak budou muset spoléhat na umělý sníh, běžkaři budou muset doufat, že aspoň někdy při oclazení trocha sněhu spadne. 



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024