Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Chladné počasí hlásí většina Evropy, na severu až -40 °C

6. 12. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 6. 12. 2021 | mm, meteocentrum.cz;ogimet,GFS
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Zima o sobě dává vědět v mnoha zemích našeho kontinentu. Chladné počasí hlásí většina Evropy, na severu až -40 °C Zdroj fotografie: 123rf

Už více než týden se v Česku setkáváme s projevy zimního počasí, na řadě míst napadlo aspoň trochu sněhu a teploty se udržují kolem nuly nebo jen slabě nad ní. A jak je na tom zbytek Evropy?

Už před týdnem jsme psali o silných mrazech na severu Evropy (článek). Třeskutá zima zde na mnoha místech pokračuje, stanice Naimakka v severním Švédsku ohlásila v noci na dnešek -40,9 °C, další švédská stanice Nikkaluokta -40,1 °C. Obě stanice leží ve výšce 400-500 m, nejde tedy o žádné vysoké hory. Na druhé zmíněné stanici bylo i včera v poledne asi třicet pět stupňů pod nulou. Ve známém městě Kiruna bylo včera odpoledne i -27 °C, ale potom se rozfoukal vítr a oteplilo se. 

Mrazy pod -30 °C jsou hlášeny i z některých míst v severním Norsku a z řady stanic ve Finsku. I v Helsinkách, které leží u moře, bylo včera odpoledne -15 °C, večer se už ale moc neochladilo. Samozřejmě na jihu Švédska a Norska a na západním pobřeží jsou teploty mírnější.

Kromě Skandinávie se ale nachází poměrně chladný vzduch na velkou částí Evropy. Poprůměrné teploty se čekají v alpské oblasti, v Británii, v Itálii a místy i v dalších  západoevropských zemích. Velmi studený vzduch je i v Pobaltí a na severu evropské části Ruska. Jediným regionem s výrazně nadprůměrnými teplotami je okolí Černého moře a jih Ruska. Černomořské pobřeží Rumuska, Bulharska či Ukrajiny dnes čeká jarních 10-15 °C.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024