Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

O víkendu občasné srážky, kde bude pršet a kde sněžit?

4. 12. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 4. 12. 2021 | mm, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Hlavně v sobotu čekáme regionální rozdíly v typu srážek. O víkendu občasné srážky, kde bude pršet a kde sněžit? Zdroj fotografie: 123rf

Počasí nad Českem bude o víkendu ovlivňovat tlaková níže, která bude postupovat ze západní Evropy k východu. Po celkem slunečném pátku se tak vrací počasí s velkou oblačností a občasnými srážkami. 

V sobotu na většině území ukáže občasné sněžení, od jihozápadu ale budou srážky na velké části Čech přecházet v déšť, ten se později může objevit i na jihozápadě Moravy (Znojemsko). Na většině území Moravy, Slezska a na severu a severovýchodě Čech by měly zůstat srážky většinou sněhové. Mezi oblastí se sněžením a s deštěm hrozí i mrznoucí srážky, před kterými varuje výstraha. Maximální teploty dosáhnou -1/3 °C, ale  na jihozápadě se postupně (spíš večer) oteplí až na 6 °C. 

V neděli bude srážek celkově méně, ale jejich těžiště se přesune na Moravu a do Slezska. Hranice sněžení by měla být přibližně 400 m, o trochu výše na jihu Moravy a o něco níže na zbytku území. Večer by se sníh mohl vrátit i do nížin. Denní teploty se přechodně zvýší na 1/5 °C. 

Na začátku týdne k nám kolem zmiňované tlakové níže pronikne chladnější vzduch a od pondělí přibližně do čtvrtka budou denní teploty většinou kolem nuly nebo těsně nad ní, zpočátku může být na jihu Moravy až 4 °C. Místy se vyskytne sněžení, případně déšť se sněhem. Na množství srážek se ale modely zatím úplně neshodují, budeme jej upřesňovat v dalších dnech. 



Čeká nás teplý velikonoční víkend

Čeká nás teplý velikonoční víkend

V následujících dnech bude nad naše území proudit velmi teplý vzduch od jihu, který kromě nadprůměrně vysokých teplot přinese nad naše území také saharský prach, který dokonce může ovlivnit předpovídané teploty. Očekáváme poměrně slunečné počasí, se srážkami se setkáme kromě pátku až v pondělí nebo vzácně v neděli.

28. 3. 2024
Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024