Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na horách už je i přes půl metru sněhu!

2. 12. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 2. 12. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V nižších polohách ovšem už zmizel Na horách už je i přes půl metru sněhu! Zdroj fotografie: 123rf

Vydatné srážky posledního týdne v kombinaci s poměrně nízkými teplotami nám přinesly poměrně slušný příděl sněhu na hory, kde nám tím odstartovala zima. Ve středu se výrazně oteplilo, takže sněhová pokrývka v nižších polohách zmizela, ve středních polohách dost utrpěla, ale ve vyšších horských polohách nám sníh zůstal a v těch nejvyšších dokonce dál přibýval.

Vůbec nejvíce sněhu bylo ve středu i ve čtvrtek ráno zaznamenáno na Blatném vrchu na Šumavě, a to rovných 60 centimerů. Ještě před týdnem zde přitom bylo pouhých 5 cm. Přes půl metru sněhu najdeme také na další šumavské hoře Plechý (55 cm). Ovšem sníh výrazně přibyl i na jiných horách - v Jeseníkách hlásí Šerák 49 cm, na hřebenu Krkonoš ležící Labská Bouda pak 46 cm. Suchý vrch v Orlických horách měl 35 cm a Lysá Hora v Beskydech 27 cm. 

Na začátek prosince je to pěkná sněhová nadílka a navíc je tu velká šance, že v dalších dnech ještě na horách něco připadne. Poměrně významné sněžení očekáváme zase v sobotu. Současně ale již spadlý sníh bude postupně slehávat, takže ve výsledku se nedá čekat, že by na konci týdne bylo na horách sněhu výrazně více než nyní. O víkendu by se snežení znovu mohlo objevit i v níže položených oblastech.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024