Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Příští dny přinesou už silnější ranní mrazy

1. 12. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 1. 12. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Sněžit bude poměrně málo, hlavně na horách Příští dny přinesou už silnější ranní mrazy Zdroj fotografie: 123rf

Ve středu se v Česku poměrně výrazně oteplilo, když se denní maxima dostala zejména ve středních Čechách až na +9 °C, což poněkud překonalo i naše předpovědi. Jedná se však jen o poměrně krátkou epizodu, nyní jsou před námi opět dny chladnější. Ve čtvrtek přepokládáme, že se denní maxima sníží na 2/6 °C, i když na jihu Moravy může být ještě o malinko tepleji. Oblačnost bude proměnlivá a občas se budou vyskytovat srážky, v nižších polohách zpočátku dešťové, ale jinak budou postupně přecházet ve sněhové. 

Pátek již čekáme opět zimní, nad ránem by měly teploty klesnout pod nulu na celém území a na západě Čech už i pod -5 °C. A denní maxima očekáváme kolem -1/+3 °C, přestože očekáváme slunečné počasí s minimální oblačností a beze srážek. V noci na sobotu se silnější mrazy vyskytnou pro změnu na východě republiky, zatímco na západě začně přibývat oblačnost. Přes sobotu se zatáhne a odpoledne a večer se od západu přidá mírné sněžení. V nižších polohách mohou srážky přejít i v déšť, jelikož teploty budou mezi 0 a +4 °C.

V neděli, kdy chodí Mikuláš, předpokládáme, že by se na obloze vyskytovala velká oblačnost a místní sněžení, spíše ale přeháňkové. V nížinách asi sníh ležet nebude, ale od středních poloh (kolem 400 metrů a výše), bychom se nějaké sněhové pokrývky dočkat mohli. Maximální teploty totiž vidíme v rozmezí 0/+4 °C. Podobné počasí nám pak nabídne i pondělí, s teplotami o stupeň nižšími (-1/+3°C). V pondělí a pak i v úterý přijdou zase mrazivější rána, což znamená pod -5 °C. Na silnější mrazy si s přicházející zimou budeme muset zvykat. 

Vývoj na příští týden od úterý dále, je zatím trochu nejistý. Pravděpodobnějším scénářem je ale výraznější oteplení, neboť by se mělo prosadit teplejší jihozápadní proudění. To by se pak denní teploty mohly dostávat nad +5 °C, a možná že až k +10 °C. 



První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024
Neděle byla ve znamení zimního a aprílového počasí

Neděle byla ve znamení zimního a aprílového počasí

Také druhý z víkendových dnů byl velmi studený, na západě Čech napadlo i přes 10 cm sněhu a po večerním vyjasnění nás čeká mrazivá noc.

21. 4. 2024