Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Zima bude pokračovat, Mikuláš by mohl být na sněhu!

28. 11. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 28. 11. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Předtím se ale nakrátko oteplí Zima bude pokračovat, Mikuláš by mohl být na sněhu! Zdroj fotografie: 123rf

O víkendu se v Česku už připomněla zima, když se velká část území ocitla pod sněhem, nebo sníh aspoň padal. A předpovědní výhled ukazuje, že se zimou už budeme muset počítat. První dny nového týdne budou také spíše zimní, když v pondělí by denní teploty měly vystoupit na -1/+3 °C a očekáváme výskyt místních sněhových přeháněk. V úterý hodně zesílí vítr a přibude srážek, které zpočátku budou ve formě sněhu, ale odpoledne v Čechách přejdou v nižších polohách v déšť. Denní maxima očekáváme 0/4 °C, přičemž v Čechách vystoupí výše než na Moravě.

V polovině týdne se mírně a krátkodobě oteplí, nejvyšší teploty očekáváme ve středu, kdy by maxima měla vystoupit na 3/7 °C. Na obloze zůstane velká oblačnost a místy může zapršet, i vítr pofučí poměrně dost. V dalších dnech se bude západní proudění měnit zase na chladnější severozápadní až severní, a tak dojde opět k poklesu teplot. Na čtvrtek předpovídáme ještě stále vcelku obstojných 2/6 °C při nadále velké oblačnosti a možnosti místního deště.

Od pátku 3. prosince se teploty vrátí do blízkosti nuly, denní maxima by měla vystupovat maximálně na + 3 °C, podle některých modelů by však už byla opravdu jen kolem bodu mrazu i přes den a pod nulou v noci. K tomu modely ukazují na vysokou pravděpodobnost srážek, které by při těchto teplotách byly už i v nížinách sněhové.  A protože v neděli 5. prosince chodí Mikuláš, je dost možné, že letos se projdou Mikulášové po sněhu.  

Předpověď na víkend ovšem bude nutné ještě upřesnit, jestli skutečně na neděli nasněží, není ještě jisté. Pouze lze říci, že chladnější chatakter počasí by měl s velkou pravděpodobností vydržet po celou první třetinu prosince... 



Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024
Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

S přibližujícími se velikonočními svátky se začíná potvrzovat velmi teplý ráz počasí, navíc na obloze neočekáváme příliš mnoho oblačnosti. Teploty se budou dostávat i nad 20 °C a není vyloučen výskyt letního dne. Na Moravě a ve Slezsku je ale nutné počítat se silnějším větrem.

26. 3. 2024