Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Východní polovinu Česka zasypal sníh

26. 11. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 26. 11. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Spadlo až 10 cm sněhu Východní polovinu Česka zasypal sníh Zdroj fotografie: Zuzana Kluková Vydatné a kompaktní srážkové pásmo se během pátku nasunulo od východu postupně na celou východní polovinu Česka. V chladném vzduchu se jednalo na velké části území o sněžení. Na úplném východě republiky, zejména ve Zlínském kraji, zpočátku dne spíše pršelo (a to dokonce i ve vyšších polohách). Srážky byly v tomto regionu dost vydatné, za páteční den spadlo na hranicích se Slovenskem až kolem 25 mm srážek, což je hodně. Ty zde přešly ve sněžení až během odpoledne, takže ve formě sněžení jich byla jen menší část. 

Čím více na západ, tím byly srážky méně vydatné, ale také byly více sněhové. Na západě Moravy a přilehlém východě Čech se jednalo výhradně o sněžení a vytvářela se tedy postupně sněhová pokrývka. Zejména v Jeseníkách a východě Českomoravské vrchoviny napadlo přes 10 cm nového sněhu. Později napadl sníh i na východě (v Beskydech také přes 10 cm, ale stejně tak i třeba na letišti Ostrava Mošnov), takže výsledkem je, že pod pokrývkou sněhu leží zhruba polovina Česka. Během soboty by sníh měl odtávat jen zvolna v nejnižších polohách, kde bude slabě nad nulou. Na horách se udrží.

Sněžení samozřejmě zasáhlo i okolní země, především východní polovinu Rakouska (včetně třeba Vídně, logicky pak sníh padal i v Alpách), dále také Slovensko (zde hlavně ve vyšších polohách díky celkově teplejšímu vzduchu) a značnou část Polska (tam naopak sněžilo i v nížinách). Na konec listopadu to už není vůbec neobvyklé. Sněžení se ve střední Evropě bude v menší míře vyskytovat i v nejbližších dnech.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024