Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Páteční sněžení zasáhne zejména Moravu a Slezsko

25. 11. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 25. 11. 2021 | mm, meteocentrum.cz;
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na některých místech může napadnou i více než 5 cm sněhu. Páteční sněžení zasáhne zejména Moravu a Slezsko Zdroj fotografie: 123rf

Jak už jsme zmínili v úterním článku, čeká nás v pátek poměrně výrazná změna počasí. Nyní přinášíme upřesněný výhled na tento den a následující dny. Podle aktuálních materiálů se změna v charakteru počasí projeví hlavně ve východní polovině území, na západě nebude rozdíl tak citelný.

Počasí během pátku bude ovlivňovat zvlněná studená fronta, za kterou k nám bude proudit chladný vzduch. Srážky budou během ranních a dopoledních hodin přibývat od jihovýchodu a postupně pokryjí prakticky celou Moravu a Slezsko a zřejmě i větší část jižních a východních Čech. Srážky by měly být většinou sněhové, déšť čekáme hlavně na východě Moravy a Slezska, ale i zde by odpoledne měl většinou přejít do sněžení, případně deště se sněhem. Smíšené srážky by se mohly objevit během dne i v Polabí a v nížinách jižní Moravy. 

A kolik by mohlo nasněžit? Modely počítají pro většinu Moravy a Slezska s 3-10 cm do sobotního rána, několik centimetrů by mohlo napadnout i v jižních a východních Čechách. Ale nedá se vyloučit, že v nejnižších polohách pod cca 300 m bude sněhu méně, protože teploty budou kolem nuly nebo slabě nad nulou a sníh se tak zde nemusí udržet. Nejvíce by mělo nasněžit na horách a na moravských vrchovinách (Drahanská vrchovina, podhůří Jeseníků,...).

Typický ráz počasí začínající zimy s přechodným sněžením, deštěm se sněhem nebo sněhovými přeháňkami nás čeká i o víkendu a v pondělí. Déšť by mohl zavítat hlavně do poloh pod 400 m, na Moravě a Slezsku přechodně i výše. 



Teploty zůstanou pod normálem až do konce dubna

Teploty zůstanou pod normálem až do konce dubna

Chladné počasí vyvrcholí o nadcházejícím víkendu, ale oteplování v průběhu příštího týdne bude jen velmi pozvolné. Na konci měsíce se snad dostaneme k denním teplotám poblíž 20 °C

18. 4. 2024
Tak horkou první půlku dubna Evropa nikdy nezažila

Tak horkou první půlku dubna Evropa nikdy nezažila

Příliv teplého vzduchu v minulých týdnech překonával rekordy opravdu výrazně. Počasí ve velké části Evropy - tedy nejen u nás - připomínalo místy spíše červenec.

16. 4. 2024