Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Zima se blíží, na horách bude příští týden sněžit

19. 11. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 19. 11. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Výraznější ochlazení se ukazuje hlavně na konec měsíce Zima se blíží, na horách bude příští týden sněžit Zdroj fotografie: 123rf.com Momentálně prožíváme relativně teplejší počasí, které však už dlouho nevydrží. O tomto víkendu se objeví na obloze i slunce a teploty se dostanou i nad 10 °C, zejména v sobotu, kdy čekáme až 12 °C. Ale poté se začne ochlazovat, už v neděli bychom denní maxima čekali jen do 10 °C. Tento víkend se obejde téměř beze srážek. S příchodem příštího týdne nás pak čeká další pokles teplot.

V průběhu pondělí totiž přejde přes Česko studená fronta, na které spadne sice jen málo srážek, avšak nějaké se objeví a ty by současně na horách už mohly být i sněhové. Současně s frontou totiž pronikne do Česka od severu podstatně studenější vzduch. Maximální teploty v pondělí čekáme už jen 4/8 °C

V úterý a ve středu se u nás projeví pro změnu tlaková výše, která by měla zaručit zase aspoň částečné protrhání oblačnosti a trochu slunečních paprsků, nejčastěji tedy bude polojasno. Ve vyšších hladinách atmosféry by k nám pronikl zase o něco teplejší vzduch, který se ale v nížinách prakticky neprojeví. Naopak od úterý se budou už noční a ranní teploty dostávat pod bod mrazu, ve středu už nejspíš poměrně výrazně pod nulu. A denní maxima se ještě sníží, očekáváme je po oba dva dny okolo +5 °C.

Od čtvrtka dále se rýsuje, že by mělo nastat proměnlivější počasí, začnou se vyskytovat četnější srážky. Teploty v nižších polhách zůstanou v severozápadním proudění kolem 5 °C, na horách už by takový chladnější vzduch znamenal, že srážky budou převážně sněhové (např. už i ve výškách kolem 800 metrů). Na konci týdne by se sněžení mohlo dostat i do poloh okolo 600 m. A podle některých modelů se v úplném závěru listopadu už ochladí natolik, že sněžit začne i v nížinách. Ale to ještě není zdaleka jisté a bude třeba si počkat pár dní na upřesnění předpovědi.



První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024
Neděle byla ve znamení zimního a aprílového počasí

Neděle byla ve znamení zimního a aprílového počasí

Také druhý z víkendových dnů byl velmi studený, na západě Čech napadlo i přes 10 cm sněhu a po večerním vyjasnění nás čeká mrazivá noc.

21. 4. 2024