Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Slunce nás teď moc nečeká, teploty typicky listopadové

12. 11. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 12. 11. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Maxima mezi 5 a 10 stupni mohou vydržet až do konce měsíce. Slunce nás teď moc nečeká, teploty typicky listopadové Zdroj fotografie: 123rf V minulých dnech jsme se dočkali nějakých slunečních paprsků, ale to výhled na nadcházející víkend i celý přístí týden nám příliš slunce neslibuje. Počasí upadá do typického listopadového "marastu" - vlhko, chladno, zamračno, ale stále ještě bez sněhu či silnějších mrazů. Dnešní páteční počasí je toho typickou ukázkou, většina republiky je pod inverzní vrstvou oblačnosti a teplory se pohybují jen kolem 5 °C (výjimkou jsou hory, kde je nad inverzí slunečno a tepleji).

Víkendové počasí bude také zamračené, ale inverzní oblačnost bude nahrazenou běžnou vrstevnatou. Takže se zatáhne i na horách, kde se rovněž i ochladí. Maximální teploty očekáváme mezi 6 a 10 °C, takže v nižších polohách se tepltou proti čtvrtku a pátku spíše lehce zvednou. V sobotu odpoledne a večer se v Čechách může objevit slabší déšť. Nepůjde o významné úhrny srážek.

Příští týden nabídne hned na začátku jedinou možnost výskytu slunce, a to v pondělí - pokud se už v pondělí zase neobnoví inverzní oblačnost, což bude zřejmě lokálně odlišné. V úterý se dá už zase očekávat inverze na celém území. A od středy do konce týdne se zase bude prosazovat západní proudění s větší oblačností, v závěru týdne může i začít pršet. Teploty se po celý příští týden budou pohybovat mezi 5 a 10 stupni. Tedy na typických listopadových hodnotách.





O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024